Älskade museer
Umeå
2022-10-29 - 2022-10-29

Beskrivning

I slutet på oktober firas numera Halloween, en tradition som vi lånat från USA och där mycket fokus ligger på spökerier och allsköns hemskheter. Rysligt och roligt, tycker vi!

Men tiden runt Allhelgona är också den tid på året då vi på olika sätt uppmärksammar och minns dem som har lämnat jordelivet, en helg då vi påminner oss om att döden finns och drabbar oss alla.

Traditioner förändras och för att få en glimt av det gamla bondesamhällets seder och folktro i anslutning till döden vill vi bjuda in till en berättarstund. Kom och lyssna till vad föremål ur museets samlingar har att vittna om vårt förhållande till döden runt förra sekelskiftet, ta del av berättelser som har samlats in runtom i länet och lyssna till stämningsfull musik. Vi bjuder på kaffe och kaka.

Programmet är cirka en timme långt och efterföljs av kaffe och möjlighet till samtal. Berättarstunden riktar sig till en vuxen publik och innehållet är ej lämpligt för barn under 12 år. Vi har begränsade platser, 25 personer/tillfälle. Wallmarksgårdens sal är tillgänglighetsanpassad för rullstolsburna.

Medverkande:
Emma Ewadotter, projektledare Friluftsmuseum för fler
Marianne Folkedotter, berättarantikvarie
Arvid Staaf, musiker

Plats:
Wallmarksgårdens sal, uppe på bondgården på friluftsmuseet Gammlia, Västerbottens museum.

Kostnad:
50 kr. Biljett kan förköpas i museets reception från och med den 14 oktober.

Tid:
Lördag 29 oktober , kl 13.30-15.00
Söndag 30 oktober, kl 13.30-15.00