Historien om Sverige
240314-historien-om-sverige-nmgrh3208
2024-03-14 - 2024-03-14

Beskrivning

Torsdagen den 14 mars 2024, kl 18.00-19.30, Södra ljusgården, Nationalmuseum. Stockholm. Fri entré

Ett konstsamtal med Linda Hinners, Helena Kåberg och Carl Johan Olsson modererat av Lena Eriksson.

Det nionde avsnittet i tv-serien Historien om Sverige har temat är Vägen till Folkstyre och handlar om tiden mellan 1815-1921. Det var en förändringens tid tekniskt, ekonomiskt och politiskt. I kvällens program lyfter vi fram konst ur Nationalmuseums samlingar som på olika sätt springer ur denna period, tittar närmare på ett urval av konstverk och avslutar med ett gemensamt samtal. Kvällen hålls samman av Lena Eriksson, chef för pedagogik som tillsammans med tre av museets experter undersöker hur tidens idéer tog form i konst, skulptur och design.

Carl Johan Olsson, intendent med fokus på måleri berättar om ett realistiskt måleri som ville beskriva hur industrialismen påverkade livet. Linda Hinners, intendent med fokus på skulptur berättar om hur den vanliga arbetaren lyftes fram i offentliga skulptur och Helena Kåberg, enhetschef i samlingsförvaltning och intendent med fokus på arkitektur- och designhistoria berättar om ett porträtt av makarna Myrdal. Vad kan målningen, men också de avbildade möblerna och föremålen berättar om framväxten av folkhemmet?

Avsnitt 9 av Historien om Sverige sänds den 4 februari och finns sedan tillgängligt via SVT Play.