Nätverksträff
Online
https://www.raa.se/evenemang-och-upplevelser/kalenderhandelser/samlingsforum-samtal-our-collections-matter-toolkit/ -

Beskrivning

På Samlingsforum samtal får du som jobbar med samlingsförvaltning eller på andra sätt hanterar kulturföremål, samlingar och kulturarv en möjlighet att under 1-2 timmar träffa kollegor, utbyta erfarenheter och diskutera en fråga på djupet.

I det här samtalet ska vi prata om initiativet Our Collections Matter och om hur museer och andra som arbetar med kulturarv kan använda verktyget för att minska gapet mellan de globala målen i Agenda 2030 och det praktiska, dagliga arbetet med samlingarna. Under samtalet får vi bland annat besök av José Luiz Pederzoli Jr, enhetschef för Strategic planning på ICCROM. Han ska prata om verktyget och hur det kan stötta museer hållbarhetsarbete, när det gäller samlingar. Vi kommer också att få höra ett exempel från ett museum som har jobbat med verktyget.

Kulturarvssamlingar kan på många sätt bidra till en hållbar framtid. Men arbetet med samlingar kan också ha en negativ påverkan på samhällets hållbara utveckling genom resursanspråk, generering av avfall och påverkan på klimatet. Gapet mellan de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och det praktiska arbetet med samlingarna kan upplevas vara stort. Initiativet till Our Collections Matter (OCM) togs av ICCROM år 2020. Syftet är att skynda på, öka och förstärka aktiviteter som stöder en hållbar utveckling genom användning, utveckling och bevarande av kulturarvssamlingar. Idag är OCM en gemensam plattform med kunskap och olika verktyg som utvecklas löpande tillsammans med museer och kulturarvsinstitutioner runt omkring i världen.