Orjan Molander Kalmar
Sveriges Museers styrelse fattar strategiska beslut om verksamheten samt beslut om medlemskap i samband med styrelsemötena. Flera av ledamöterna har särskilda uppdrag i direkt anslutning till verksamheten, exempelvis kring vårmöten och Årets-museum-utmärkelsen. Styrelsens ledamöter representerar olika typer av museer och väljs under Sveriges Museers årsmöte i april. På senaste mötet valdes Örjan Molander, museichef på Kalmar läns museum, som ny ledamot.
Örjan Molander är byggnadsantikvarie i grunden och har jobbat på Kalmar läns museum i trettio år. Första tiden som byggnadsantikvarie/handläggare, sedan enhetschef för bebyggelseenheten och numera museichef. Molander är även ordförande för landsantikvarieföreningen, det kollegiala nätverket för länsmuseicheferna i Sverige.
Varför engagerar du dig i Sveriges Museers styrelse?
- Det är lockande att få vara med och driva nationella museifrågor. Jag har jobbat regionalt i många år och känt på det nationella arbetet genom landsantikvarieföreningen, så att ta sig an de större frågorna känns som ett naturligt nästa steg. Sveriges Museer är en spännande organisation och jag har följt den sedan starten. Dels har föreningen en stark utvecklingskraft, dels driver organisationen breda frågor inom hela museiområdet. Det finns stora möjligheter att jobba med de övergripande och angelägna frågorna som spelar roll för många .
Vilka frågor värnar du särskilt för i styrelsearbetet för Sveriges Museer?
- Jag kommer att representera länsmuseerna naturligt, och i och med min erfarenhet av kulturmiljövård värnar jag extra mycket om det området. Jag har även stor vana av att utveckla en bred differentierad finansiering, externa samarbeten samt lokal- och magasinsfrågor.