Stockholm
Ansök senast 2023-05-21

Beskrivning

Om tjänsten
Som fotoarkivarie får du möjlighet att arbeta med våra spännande fotosamlingar som omfattar drygt 900 000 fotografier. Fotoarkivet innehåller såväl små som stora samlingar, i olika material och tekniker och spänner från mitten av 1800-talet till digitala fotografier av idag. I dina arbetsuppgifter ingår att ordna, förteckna och digitalisera fotosamlingarna, samt söka och hantera information kring dem. Du ger service såväl till allmänhet som till kollegor genom att hantera bildbeställningar, svara på förfrågningar och ta emot besök. I rollen arbetar du aktivt med att hantera erbjudanden och föreslå nyförvärv för att komplettera vår fotosamling.

I fotoarkivet finns även fotografier från ämbetsarkivet; vår egen verksamhet. Till din roll hör att verka aktivt för att dagens digitala verksamhetsfotografier omhändertas och registreras i databasen. Tillsammans med enhetens arkivarier håller du i utbildningsinsatser internt. Du samarbetar även inom enheten med att omhänderta foton från samtidsdokumentationer.
Då nya lokaler för fotosamlingarna planeras i huset bidrar du med viktig kunskap kring bevarande, förvaring och hantering såväl som praktiska insatser.

Din kompetens och bakgrund
Du ska ha högskoleutbildning relevant för arbetsuppgifterna, till exempel arkivvetenskap, museivetenskap, kulturvetenskap eller annan utbildning som vi bedömer likvärdig. Du ska ha läst minst grundkursen i arkivvetenskap. Du har några års arbetslivserfarenhet av arkiv och fotosamlingar, samt vana av att arbeta med samlingsdatabaser och arkivförteckningssystem, där erfarenhet av Primus samt Visual arkiv är meriterande. Du är också van att hantera upphovsrättsliga frågor. Du uttrycker dig väl på svenska och engelska i tal och skrift och har du skrivit för webben är det ett plus. För dig är det förmedlande arbetet av samlingarna lika självklart som det praktiska hanterandet och det förebyggande bevarandearbetet. Har du erfarenhet av projektledning eller arbetsledning, samt av att hålla utbildningar ser vi det som meriterande, liksom kunskap om fototeknik och fotohistoria. Kunskap inom det maritima ämnesområdet är även det meriterande.

Dina egenskaper
Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. I rollen krävs att du är kommunikativ och du bidrar med en positiv attityd i gruppen. Du har god förmåga att arbeta självständigt, men har även en vilja att samarbeta och tillsammans med andra bidra till att driva enhetens gemensamma arbete framåt. Du tar gärna egna initiativ inom ditt område och kommer med förslag på förbättringar. Förmåga att växla mellan arbetsuppgifter, prioritera och samtidigt hålla god ordning och reda är starka egenskaper hos dig. Du har lätt att ta till dig ny information och har en vilja att sätta dig in i vårt ämnesområde. Du är serviceinriktad och vet vad det innebär att lämna god service såväl internt som externt.

Mer om oss
Rollen är placerad på Samlingsenheten på Sjöhistoriska museet, som ingår i avdelningen Form och innehåll. Enhetens uppdrag är att utveckla, bevara och tillgängliggöra Sjöhistoriska museets samlingar av föremål, foto, arkiv, böcker och fartyg samt fördjupa och sprida kunskap om dem och det maritima ämnesområdet.

Anställning
Tillsvidareanställning, heltid. 6 månaders provanställning kan komma att tillämpas. Tillträde enligt överenskommelse. Månadslön, vi tillämpar individuell och differentierad lönesättning. Ange löneanspråk i din ansökan.

Kontaktpersoner
Cecilia Marnetoft, enhetschef: 08-519 549 15