Stadens museum öppnar portarna för besökare, samtidigt som man i ett unikt kulturhistoriskt projekt flyttar 630 000 föremål till nya specialbyggda magasin.

2010 fattades det kontroversiella politiska beslutet att stänga museet, men nu öppnar alltså museet åter.

- Det var ett beslut som innebar att det blev svårare för de som bor här att få tillgång till de berättelser och minnen som samlats här genom åren, säger Anna Mighetto, chef för Alingsås Kulturhus där Alingsås museum ingår.

- Att samla museets alla föremål och samtidigt öppna museet med nytt innehåll är en unik och ordentlig satsning som ger oss fantastiska möjligheter.

När Alingsås museum öppnar igen är det ett museum som inte kan existera utan sina besökare. Här kan man med lek, ny teknik, nyfikenhet, utställningar och arrangemang vara med och fylla huset med röster. Högst upp i huset finns ett stort aktivitetsrum för teater, festivaler, föreläsningar, familjeprogram och egna utställningar.

- Vi tror att alla har en intressant berättelse att dela med sig av. Att höra och arbeta med dem är huvudtemat för hela museets verksamhet. Det vi gör just nu är avgörande för stadens historia och något att bygga vidare på för framtiden, säger Anna Mighetto.

I samband med öppningen ger tonsättaren och ljudkonserten Staffan Mossenmark ett nyskrivet verk för veteranbilar och andra fordon på Stora torget i Alingsås.

Öppning: 12 september kl 13.00

Adress: Alströmerska magasinet, Södra Ringgatan 3, Alingsås

Kontakt:
Anna Mighetto
chef för Kulturhuset tel: 0734-26 95 53 e-post: anna.mighetto@alingsas.se
Maria Wettergren, kommunikatör tel: 0322-61 60 35 e-post: maria.wettergren@alingsas.se