Är samverkan modellen?
2015-12-18
En grupp inom kulturutskottet har under 2015 följt upp och utvärderat kultursamverkansmodellen, som är en ny modell för fördelning av statliga medel till regional och lokal kulturverksamhet. Uppföljningen har fokuserat på att beskriva och analysera hur modellen har fungerat samt vilka resultat och konsekvenser som införandet av modellen har fått. Resultatet av uppföljningen redovisas i rapporten Är samverkan modellen? Kultursamverkansmodellen beslutades av riksdagen år 2009 och började införas 2011. Sedan 2013 är alla län utom Stockholms län med. Modellen innebär att landsting och regioner får fördela vissa statliga medel till regionala och lokala kulturverksamheter. Målet med modellen är att föra kulturen närmare medborgarna och att ge regionerna ett ökat ansvar och ökad frihet inom kulturområdet.
Modellen behöver ses över
Utskottets uppföljningsgrupp har inriktat uppföljningen på att beskriva och analysera hur modellen har fungerat samt vilka resultat och konsekvenser som införandet av modellen har fått.
Uppföljningen visar bland annat att införandet av modellen har bidragit till ökad dialog och vitalisering av det kulturpolitiska samtalet på regional och lokal nivå och gjort att kulturen har kommit högre på den politiska agendan. Samtidigt har införandet av modellen hittills inte lett till någon förändrad bidragsfördelning eller till förändrade möjligheter att nå de kulturpolitiska målen. Uppföljnings- och utvärderingsgruppen menar mot den bakgrunden att modellen behöver ses över.
Lokala skillnader i kulturutbud kvarstår
Modellen har inte påverkat de skillnader i kulturutbud som finns mellan olika län och kommuner eller resulterat i att nya deltagargrupper har nåtts. I uppföljningen konstateras bl.a. att kulturmiljöarbetets roll i modellen bör tydliggöras och att det är särskilt viktigt att fortsätta att följa civilsamhällets roll och deltagande i modellen. I de fortsatta samtalen om statens bidrag till kultur bör det diskuteras vilka satsningar som ska ingå i modellen.
I uppföljningen framförs att det är viktigt att den nationella politiska nivåns engagemang blir mer synligt. Det är också viktigt att regeringen följer upp resultaten av de statliga bidragen till regional kultur och redovisar detta årligen till riksdagen.
Ta del av rapporten på Riksdagens hemsida>>>
För mer information
Ann Aurén, kanslichef kulturutskottets kansli, e-post ann.auren@riksdagen.se
Christer Åström, vik. sekretariatschef vid utvärderings- och forskningssekretariatet, e-post christer.astrom@riksdagen.se
Anna Wagman Kåring, forskningssekreterare vid utvärderings- och forskningssekretariatet, e-post anna.wagman.karing@riksdagen.se