Demokratin fyller 100 år – verktygslåda av och för museer
2020-10-01
Den svenska demokratin fyller hundra år. Svenska museer besitter en unik kunskapsskatt om samhällets utveckling och har en viktig roll som kunskapsförmedlare. Nu lanserar Sveriges Museer en verktygslåda sprungen ur Demokratiprojektet, samtidigt som andra säsongen av podden 100 samtal startar.
Demokratiprojektets podcast 100 samtal skulle under våren turnérat runt bland de medlemsmuseer som anmält intresse. På grund av Corona blev det satt på vänt. Nu kan äntligen säsong två av podden lanseras samt öppnas upp för nya intresseanmälningar. För de museer som är intresserade av att ta stafettpinnen vidare och låna hem den fina poddstudio som ritats och byggts av IKEA Museum så kan ni höra av er på info@sverigesmuseer.se.
Med den digitala verktygslådan, framtagen av medlemsmuseerna under Demokratiprojektet som finansieras av Postkodstiftelsen, vill Sveriges Museer bidra med inspiration och verktyg som museer kan använda för att jobba demokratistärkande.
100 SAMTAL-PODDEN: NY SÄSONG!
Vad händer om vi sätter en retoriker, en filosof, en psykolog och en digitaliseringsexpert runt ett bord och ber dem ge sin syn på ”det goda samtalet”?
I den här poddsäsongens första avsnitt får vi flera svar på den frågan. Vi börjar hos Sokrates, går via anständighet, respekt och tolkningsföreträde vidare till kognitiv dissonans och förintelseförnekelsens plats i de offentliga rummen. Vi får också handfasta tips om vad vi kan göra själva för att bidra till ett bättre samtalsklimat – även när vi inte håller med den vi försöker samtala med.I samtalet deltar Brit Stakston, Zaynab Ouahabi, Hans Ruin och Björn Hedensjö.