Feministisk våg?
2014-10-27
Föreningen Genus i museer tog tempen på den feministiska vågens påverkan på museer i ett panelsamtal på Historiska museet den 23 oktober. I panelen satt Vanja Hermele, genusvetare och författare , Soraya Hashim, community manager på Rättviseförmedlingen och Malin Karlsson, marknads-och kommunikationsansvarig på det kommande Scenkonstmuseet.
År 2014 har präglats av feministism med FI:s framgångar i valet till Europaparlamentet och numera med politisk representation i 13 av landets kommuner. Att det handlar om en feministisk våg kunde alla i panelen skriva under på, men var tveksamma till vilket genomslag den fått på museerna. Medvetenheten finns idag, och i uppdragen uppmanas vi till mångfaldsperspektiv. Vad som sedan konkret händer är olika från museum till museum och helt klart beroende av ledningens engagemang.
Så här sa Soray
- Det är nyttigt för den feministiska vågen att den är så trendig, för museerna vill ju inte vara mossiga. Idag är ungdomar så medvetna och antalet plattformer där man kan uttrycka sig om feminismen är fler. Att ta hänsyn till perspektiven kan locka publik och som museum kan man tjäna på det.
Vanja Hermele hade i sitt arbete mött de fyra F:en i motståndet mot förändring hos institutionerna vad gäller normtänkande :förnekelse – förskjutning av problemet –förklaringar – förringande av frågan.
- Det klassiska sättet att arbeta med genusfrågan är fortfarande det som gäller inom kulturinstitutionerna och det handlar om att vara strategisk, att bilda allianser och att utbyta kunskap i nätverk, anser Vanja Hermele.
Det kommande Scenkonstmuseet arbetar aktivt med jämställdhetsintegrering och man har regelbundna genusseminarier för att höja personalens kompetens.– På det nya museet kommer vi inte berätta historien om det vita manliga geniet, menade Malin Karlsson.
//Maria B. Olofsson, Verksamhetskoordinator Riksförbundet Sveriges museer