Gotlands museum utsågs på tisdagskvällen till 2016 års vinnare av Stora Turismpriset. Bakom utmärkelsen som delades ut för 23:e gången står Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, som har Tillväxtverket som huvudman. Priset, en check på 100 000 kronor, delades ut närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

- Vi på Riksförbundet Sveriges museer gratulerar Gotlands museum till den fina utmärkelsen! Priset är ett stort erkännande av museisektorns betydelse i turism- och näringslivssammanhang och en inspirationskälla för våra medlemmar, säger Mats Persson, generalsekreterare vid Riksförbundet Sveriges Museer.

I juryns motivering står bland annat att vinnaren är en "mogen aktör som utvecklats affärsmässigt genom nya trender och innovativa strategier, bidrar till kunskapsspridning i samverkan med andra och håller en hög internationaliseringsnivå". Läs hela juryns motivering här>>>

Till Gotlandsnyheterna säger museichef Lars Sjösvärd att att han och medarbetarna på Gotlands museum är oerhört stolta och glada över att få tagit emot priset, ett pris som man hoppas kan bidra till att museet lättare kan komma in i näringslivssammanhang och blir mer accepterade i turismsammanhang.

Läs hela intervjun med Lars Sjösvärd på Hela Gotland.se>>>