Veera Jalava, grundare av Finlands första gatukonstklubb för personer över 65 får NCK:s pedagogiska pris 2012

I samband med Nordiskt centrum för kulturarvspedagogiks (NCK) årliga vårkonferens i Östersund mottog konstpedagogen Veera Jalava, den 8 februari, NCK:s pedagogiska pris. Priset, som skapats för att belöna insatser inom området kulturarv och lärande, delas i år ut för sjätte gången. Den grupp som granskat nomineringarna föll särskilt för Jalavas kreativa angreppssätt och framgångar när det gäller graffitiprojekt för personer över 65.

photo2-helena-bjork-skmu-2011I ett av sina senaste projekt har Veera Jalava låtit seniorer ta del av bilder av gatukonst, prova olika tekniker som spray- och stencilmåleri för att sedan arbeta tillsammans, i stort format, ute i stadsmiljön. I fjol genomfördes detta graffitikonstprojekt i Kristiansand i Norge men då var konceptet redan etablerat i hemlandet Finland där hon tidigare grundat landets första gatukonstklubb för seniorer, det så kallade K65 CREW.

Veera Jalava fick idén när hon som anställd vid ett museum skulle arbeta med en stor tom väggyta. Från museets sida föreslog man att hon skulle bjuda in en grupp barn att skapa något på väggen. Det var då Veera började fundera kring det faktum att barn, så mycket oftare än äldre, erbjuds tillfällen att utöva konst. Och ju mer hon tänkte på det så kände hon att - ”varför inte?” - många av de kända graffitikonstnärerna är medelålders och varför ska graffiti alltid kopplas samman med ungdomar?

Ända från början var hennes ambition tudelad. Hon drevs av sin kärlek till gatukonsten och viljan att få fler att upptäcka den. Samtidigt ville hon också förändra bilden av äldre, som hon upplever vara alltför ensidig. ”De människor jag arbetat med har varit fördomsfria och väldigt sporrade att lära sig”, säger hon. Veera menar också att det är viktigt, inte minst med tanke på den åldrande befolkningen, att erbjuda nya metoder och ämnen för alla som vill fortsätta lära genom hela livet. Här har åldern ingen betydelse.

Se ett inslag om ett av Veeras norska projekt som sändes i NRK.

NCK:s Jakoba Sraml har intervjuat Veera Jalava. Läs intervjun i sin helhet:

Vid frågor kontakta
Sara Grut