Se oss på Folk och Kultur i Eskilstuna
2023-01-27
Under konventet arrangerade Sveriges Museer en egen programpunkt och delade en med Svensk Scenkonst. Båda programpunkterna går att se i efterhand tack vare vår samarbetspart Svensk Scenkonst. Missa inte heller seminariet om beredskap där vår Niklas Cserhalmi medverkar.
Museerna och kapitalet
Museernas och kulturens ekonomi är urholkad och skör. Museibyggnader och samlingar kostar. Vad händer nu med kulturpengarna när inflationen gnager och världsläget kräver tuffa prioriteringar i Sverige?
Ett panelsamtal med Världskulturmuseernas chef Ann Follin och författaren Andreas Cervenka under ledning av Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer.
Vad säger partiernas ungdomsförbund om den nationella kulturpolitiken?
2022 fick Sverige en ny regering bestående av M, KD och L med stöd av SD. Två år av pandemirestriktioner och kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina slår hårt mot kulturbranschen. Ekonomiska läget är tufft. Vid årets Folk och Kultur arrangerar Sveriges Museer och Svensk Scenkonst en högaktuell utfrågning av flera av de politiska partiernas ungdomsförbund.
Utfrågningen görs av Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst, och Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer.
Behövs kulturen i samhällets krisberedskap?
Kulturlivet var en av de sektorer som drabbades allra hårdast av den nedstängning som följde med covidpandemin. Frågan är inte om utan när nästa kris dyker upp. Säkerhetsläget i Sveriges omvärld har hårdnat och vi lever på många sätt i en mer orolig tid. En rimlig fråga är därför: hur ser beredskapen i svenskt kulturliv ut? Och vilken roll spelar kulturen i samhällets beredskap i ett större perspektiv?
Seminariet inleds av Hanna Stjärne, vd SVT. Sveriges Museers ordförande Niklas Cserhalmi medverkar.