Museernas sommarhöjdare 2021
2021-07-01
De svenska museerna bjuder på kära återseenden och nya utställningar i sommar. Inspirerande miljöer inomhus och utomhus, konstupplevelser, färgstark lokalhistoria och magiska tidsresor finns bland årets höjdare hos museerna.
Museerna längtar verkligen efter besökarna och från Kiruna i norr till Trelleborg i söder öppnas nu dörrarna. Museerna står för unika turistmål som Svemestrare kan ta del av i hela landet.
Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer
Aeroseum
Gör en tidsresa på Aeroseum!
Längtar du efter att resa? Gör en tidsresa på Aeroseum! Gå ned i berget och upplev flyghistoria på nära håll. I Bergshanganen, som omfattar 22 000 kvm, hittar du bland annat jetflygplan, propellerflygplan, helikoptrar och andra luftfarkoster. Aeroseum har öppet alla dagar. Du kan provsitta stridsflygplan eller prova känslan av att flyga i någon av våra simulatorer. Bergshangaren är ett kulturhistoriskt arv från 1950-talet och berättar om Kalla Krigets historia. Välkommen till en fantastisk sommar i bergshangaren och uppe på berget!
Alingsås museum
Återöppning med nyheter
Alingsås museum öppnar igen för besökare! I museet finns två utställningar, Ha, spara, ta tillvara, som visar hur vi människor förhåller oss till tingen på olika sätt. En annan utställning är Vattenspeglingar, som visar delar av Alingsås med omnejds historia, nutid och framtid utifrån ett vattenperspektiv. I museets entré pågår bygget av en utställning om Alingsås manufakturverk, som anlades under 1700-talet av Jonas Alströmer. Utställningen är inte helt färdigställd, men kommer ändå vara en behållning för besökare. I museiparken finns planteringar av olika växter som knyter an till vad som odlades under 1700-talet i Alingsås, exempelvis för färgning av textil.
Almgren sidenväveri och museum
Utomhusvisning på vår innergård
Måndagar klockan 13, 28 juni-16 augusti
Våren 2020 byggnadsminnesförklarades Almgrens sidenväveri av länsstyrelsen i Stockholm. För att uppmärksamma det kommer vi ha en utomhusvisning på vår innergård varje måndag klockan 13 under sommaren. Då berättar vi om Sidenväveriets historia, om fabriksbyggnaden och de andra husen och gården vid kvarteret Västergötland. Visningen tar ca 20 minuter och ingår i entrén. Obs! Visningen ställs in vid regn. Varmt välkommen!
Arbetets museum
Lilla Arbetets
Välkomna till Lilla Arbetets, en fantasifull lekmiljö för barn och deras vuxna. Upptäck skogens skrymslen och vrår eller kryp långt in i den mörka gruvgången och hör berget prata. Ta tåget vidare till textilmaskinen som spottar ur sig kläder och göm er i en stor skjorta. Eller varför inte lasta båten full med varor och korsa världshaven. Skepp ohoj! Med på färden finns UppfinnarJohanna, känd från SVT och barnböckernas värld.
Med utställningen vill vi väcka nyfikenhet för fem olika näringar som har varit och är viktiga för Sveriges utveckling: skogen, sjöfarten, gruvan, tåget och textilen.
Dalarnas museum
Att söka sin väg - konstnärsvännerna Hilma af Klint och Ottilia Adelborg
Utställning
Dansmuseet
Carina Ari - från Smala Gränd till Buenos Aires
Under sommaren visas på Dansmuseet en utställning om Carina Ari. Hennes liv var som en saga. Blomsterflickan som blev elev på Operan och gjorde karriär som dansare och koreograf. I utställningen visas bilder ur hennes liv som dansare och några kortare filmklipp som visar hennes dans. Här finns också kostymer ur Operans uppsättning av De fåvitska jungfrurna som sattes upp 1962 med Carina Ari som koreograf. Carina var alltid mycket elegant och det sägs att hon älskade champagne. En favoriträtt lär ha varit kåldolmar och champagne.
Ebelingmuseet
Vååjnesasse buektedh - Att synliggöra det osynliggjorda
Utställning av Tomas Colbengtson - Med sina screentrycka bilder och skulpturer av bland annat överfångsglas presenterar Tomas Colbengtson en stolthet till det samiska arvet och den kunskap som följer med den. Något som historiskt inte har kunnat tas för givet.
Colbengtson växte upp med kampen för ett eget språk, rätten till egen religion och självbestämmande. I sitt konstnärskap sätter han ljus på den samiska historien och belyser frågor som kulturell identitet, existens, förlust, land, vatten och näringar.
Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet
Hyperinflation - ny utställning och klurigt barnspår om pengar
Utställningen "Hyperinflation - ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar" berättar om hur det är att leva i ett samhälle där det råder hyperinflation och visar sedlar och andra föremål från hyperinflationer genom tiderna.
Se sedeln med den högsta valören någonsin på hundra miljoner biljoner pengö som gavs ut i Ungern efter andra världskriget, nödsedlar från Tyskland och föremål som har tillverkats av värdelösa sedlar från dagens Venezuela. I utställningen visas också världens största mynt och de första svenska banksedlarna.
Till utställningen finns ett klurigt barnspår, Sedeljakten, där ni får undersöka mynt och sedlar, gissa och fundera kring pengar.
Eksjö museum
Madonnor och vanligt folk
I utställningen visas träskulptur från medeltid till nutid. Madonnan från Edshults gamla kyrka har lånats in från Historiska museet, tillsammans med ytterligare en madonnafigur från Västra Eds kyrka. I utställningen möter de samtida sakral skulptur av Åsa Holmlund. Dessutom folklig skulptur i form av Helge Ruglands porträttlika avbildningar av allmogen i Småland.
Visas hela sommaren, till och med 26 september.
Eskilstuna konstmuseum
Ayedin Ronaghi – The Gathering
I museets största rum för tillfälliga utställningar visas en separatutställning med Ayedin Ronaghi. Utställningen har titeln The Gathering, på svenska Sammankomsten, och kan väcka frågor kring våra familjetraditioner, vår historia och vilka normer som formar oss till den vi är idag.
Pågår till och med 22 augusti.
Eskilstuna stadsmuseum/
Rademachersmedjorna
Visning av Rademachersmedjorna
Visning av Rademachersmedjorna. Varje dag klockan 14.00 under sommarperioden 28 juli - 15 augusti erbjuds du en guidad visning av området. Turen sker utomhus. Vilka var det som bodde här? Vad åt man? Och vad var egentligen suparflaggan? Tidsåtgång 30 minuter. Kostnadsfritt. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan. Samling vid utomhusutställningen Stål, Nål och Kål intill områdets scen. Varmt välkommen!
Fredriksdal museer och trädgårdar
Historien får liv - Teaterguidningar på Fredriksdal
Signes val
Följ med på en resa när demokratin var i hetluften. Sommarens Historien får liv berättar om vad som hände under åren 1888-1921. Under den här tiden fanns det flera personer i Helsingborg som kämpade för kvinnlig och lika rösträtt men också motståndare. Nykterhetsrörelser, politiska organisationer och arbetarörelser.
Fabrikörerna ropade efter tillfällig arbetskraft men arbetarna längtade efter ekonomisk trygghet och rimliga arbetsförhållanden.
Samtidigt bestämmer sig fiskarflickan Signe att söka lyckan i stan. Men vilken väg kommer hon att gå – det finns så många valmöjligheter. I berättelsen får du veta hur hon förverkligar sin dröm om frihet och självständighet. 7 juli-15 augusti kl 11 och 14, Cirka 1 timme.
Ingår i entrépriset (förköp gäller, från 1 juli på www.fredriksdal.se).
Gamla Linköping
Tidernas sommar - där historien blir levande
Gör en tidsresa och prova på livet för hundra år sedan! Massor av upplevelser och aktiviteter för barn och vuxna varje dag under perioden 28/6-15/8. I år ligger fokus extra mycket på coronasäkrade utomhusaktiviteter.
Göteborgs konstmuseum
Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939
I sommar visar Göteborgs konstmuseum för första gången i Sverige en stor, internationell utställning över mellankrigstidens realistiska måleri. Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939 görs i samarbete med Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur i samband med Göteborgs 400-årsjubileum.
Göteborgs stadsmuseum
Grejen med Göteborg
Göteborgs stadsmuseum firar stadens 400-årsjubileum genom att öppna en helt ny basutställning om 1900-talets Göteborg. I Grejen med Göteborg visas älskade och hatade göteborgsföremål från 1900-talet. Här samsas vardagsprylar som Lisebergskaniner och en bingolott med en legendarisk fana från den kvinnliga rösträttskampen med Frigga Carlberg i spetsen – och världens äldsta Volvobil, helt unik i sitt slag.
Hallwylska museet
Utställning – Bögar. Mötesplatser i en förbjuden tid
Hur kunde man mötas som homosexuell man i en tid då sexuella relationer mellan personer av samma kön var olagliga i Sverige och vilka var de platser som blev till fristäder för homosexuella möten mellan män? i Sverige. Utställningen tar sin början i ett växande Stockholm vid sekelskiftet 1900 fram till 1944 då homosexuella handlingar avkriminaliserades. – Det är inte så länge som vi förstått att vår berättelse är värd att berätta. Tidigare har man gömt undan och osynliggjort, i många fall bränt brevväxlingar, raderat spår och till och med förfalskat historien. Därför blir en utställning som Bögar. Mötesplatser i en förbjuden tid så angelägen, säger Jonas Gardell, författare och medproducent. Förköp din biljett via Tickster.
Välkomna i sommar!
Historiska museet
Vikingarnas värld - världens största vikingautställning
Välkommen att besöka den nyöppnade utställningen Vikingarnas värld. Myten om våldsamma, hornbeprydda, plundrande vikingar är spridd över världen. Men bilden av livet i Skandinavien för tusen år sedan har förändrats i och med nya arkeologiska upptäckter och forskning.
Låt dig fascineras av 2500 originalföremål och mängder av spännande berättelser. Här finns pröva på-stationer för alla sinnen och möjlighet att utforska en stavkyrka från 1100-talet med hjälp av VR.
I utställningens centrum står världsträdet Yggdrasil, som hade en central roll i vikingarnas världsbild och mytologi. Trädets rötter slingrar sig runt i utställningen och leder besökaren genom tio teman. Det handlar om människors olika roller, resor och kulturellt utbyte med fjärran länder, hantverk, handel, sjöfart och plundring, och förhållandet mellan levande och döda och den kristna trons framväxt.
Historiska museet vid Lunds universitet
Sommar på Historiska museet
Historiska museet har öppnat upp igen och välkomnar alla med fri entré hela sommaren.
Vi bygger om flera utställningar men det finns fortfarande en hel del att se hos oss. Kom och titta på föremålen från Uppåkra, Skånes tusenåriga järnåldersboplats, eller varför inte besöka vår utställning med medeltida kyrklig konst, med allt från konstnärligt högklassiga föremål från kontinentala verkstäder till originella alster av lokala mästare.
Härjedalens Fjällmuseum
Gunilla Ellis: Paletten är alla mina trådar
I en ny utställning möter vi textilkonstnären Gunilla Ellis i Härjedalen och hennes uttrycksfulla vävar. Utställningen beskriver inte bara Ellis särskilda teknik, utan diskuterar också textiliernas plats i konstens hierarki.
IKEA Museum
Hagberg + Hagberg
Utmärkt form, smart funktion och hållbar kvalitet till ett lågt pris. Få kan hantera den ekvationen bättre än Knut Hagberg och Marianne Hagberg. Tillsammans har de designat över 2100 produkter åt IKEA vilket troligen gör dem till några av de mest representerade formgivarna i svensk designhistoria. För vem har inte någon gång använt BOLMEN i toaletten, haft en FÖRSIKTIG (PATRULL) i badrummet, organiserat sina papper med DOKUMENT eller rullat en UPPTÄCKA på resa? Nu kan du se alla ikonerna, ritningarna bakom och mängder av unika föremål på IKEA Museum i Älmhult fram till 9 januari 2022.
Junibacken
Barnteater: Pippi flytter in
Junibackens populära teaterföreställning "Pippi flyttar in" får äntligen nypremiär 15 juli. I föreställningen får vi möta Tommy och Annikas första möte med Pippi Långstrump. Föreställningen spelas vid Villa Villekulla på Junibacken och framförs av en barnensemble.
Järnvägens Museum
Åk minitåg!
Ta en tur med minitåget i museets fina park - lika roligt för små som för stora! Minitåget kör dagligen juni-augusti mellan kl.11 och 17 och en åkbiljett kostar 10 kr.
Jönköpings läns museum
Kampen i Tiden
Spela vår senaste utställning Kampen i Tiden! Om du lyckas med de olika ledtrådarna öppnar sig fler uppdrag efter hand. Antar du utmaningen? Spela själva eller tillsammans med kompisarna.
37 människor. 37 livsöden som alla bär minnen med livsavgörande ögonblick. Erfarenheter och händelser som lett fram till vårt gemensamma nu. Stort och smått. Ljust och glatt. Svårt och sånt. Så som livet och historien är.
Konstmuseet i Norr
Digital samtalsserie: Samtala & visa
Digitala samtal med inbjudna gäster om museets roll i samhället, om gränsöverskridande samarbeten i Tornedalen samt om museala verksamheter ur ett samiskt perspektiv - ämnen som riktar sig både till allmänheten och till verksamma inom museer och andra kulturinstitutioner.
Kristinehamns historiska museum
Förkläden berättar - årets sommarutställning
Årets sommarutställning på Kristinehamns Historiska är Förkläden berättar som öppnar den 12 juni. Förklädena är inlånade av kulturpersonligheten, författaren m m Ewa Persson, Karlstad, som i sin ägo har cirka 400 förkläden från hela Värmland. I utställningen kommer förklädena berätta om kvinnorna som bar dem, och vi visar dem tillsammans med utvalda bilder från Kristinehamns Bildarkiv. Utställningen pågår t o m 31 augusti.
Kristinehamns konstmuseum
Sommarutställning: "Allt är bra" med Ulrika Sparre
I sommarutställningen 2021 på Kristinehamns konstmuseum kommer Ulrikas verk förutom på museet också visas i det offentliga rummet med bland annat ljusinstallationer på flera platser i Kristinehamn. Du hittar verken vid Södra torget, Norra torget, Picassoudden, stadsparken och Västerlånggatan. I de coronatider vi lever i nu vill vi visa att kultur kan upplevas trots tider av social distansering och restriktioner, på platser där besökarna rör sig i vardagen. Om inte besökarna kan komma till oss så kan vi komma till dem. I själva utställningen på Kristinehamns konstmuseum kan du uppleva Ulrikas konst i form av skulptur, foto, film och ljud som för våra tankar till vår samtid och existentiella frågeställningar. I sommar kommer även flera kreativa sommarlovsaktiviteter för barn att arrangeras, vad sägs som ett konstnärligt försök med Ruben Wätte, graffitikonst med Hilma Nordén eller dansworkshop med dansgruppen Freestyle Phanatix, välkommen till Kristinehamns konstmuseum!
Kungajaktmuseet Älgen Berg
Bäversafari med kanot
Tillsammans med guide ges du nu möjligheten att få ta del av bäverns liv på Hunneberg.
Med kanot tar vi oss fram på sjöarna i Västsveriges enda ekopark.
Vi ser bävern arbeta vid sin hydda och vår kunniga guide berättar om denna fantastiska arkitekt.
Linköping Slotts- och Domkyrkomuseum
"Elva streck och lite färg"
Utställning med Herregud & Co.
Litografiska Museet
Söndagsöppet på Litografiska Museet under juli
Under hela juli har Litografiska Museet öppet söndagar kl 12-15. Vi visar hur det går till att trycka litografi på sten och berättar gärna om litografins historia. I utställningshallen finns det hela tiden nya utställningar med tema litografi och grafik. Gratis inträde.
Livrustkammaren
Kom nära den kungliga historien i Livrustkammarens magiska slottsvalv
Livrustkammaren är ett av Sveriges äldsta museer och här finns minnen och berättelser från Sveriges kungliga historia, från 1500-talet till idag. Vapen, rustningar och dräkter berättar om händelser och personer från 500 år av svensk, men även internationell historia. Se magnifika guldblänkande kungliga vagnar som vittnar om kungliga ceremonier och kröningar. I Lilla Rustkammaren händer magiska saker för alla barn. Upptäck och utforska den förunderliga historien och ha kungligt kul tillsammans! Roliga aktiviteter för hela familjen som barnspåren Slottsmusen, Äckelvisning och audiogude. Välkomna i sommar!
Långban gruv- och kulturby
Långban gruv och kulturby
Sommarens utställning i Långban gruv och kulturby visar den världsberömda fotografen Richard Mosses färgstarka fotografier från ett krigshärjat Kongo, där kampen om vem som ska kontrollera landets naturresurser fortsätter att skörda miljontals människoliv. Richard Mosse skildrar detta vackra afrikanska land på ett nytt och lite annorlunda sätt mot hur vi är vana vid att se bilder från krig. Bilderna i utställningen Infra befinner sig i gränslandet mellan dokumentärt foto och konstfotografi där chockrosa, turkos och violetta toner dominerar.
Konfliktmineraler har blivit ett samlingsnamn för de mineral som utvinns i konfliktdrabbade områden eller under svåra arbetsförhållanden. Utställningen Infra med Richard Mosses fotografier visar på ett unikt sätt en del av världen där en rik tillgång på naturresurser och mineral mer har blivit en förbannelse. Även Långban är en plats där naturens resurser har stått i centrum under århundranden. Mineralartsrikedomen här har varit fokus för många forskare och entusiaster genom åren.
Länsmuseet Gävleborg
VI SOM ARBETAR MED VÅRA KROPPAR
Om villkor. Om klass. Om värdighet.
Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Om inte kroppsarbetarna går till jobbet stannar Sverige. Sällan syns människor som arbetar med sina kroppar i dagens medier, i nyhetsflödet eller i våra gemensamma offentliga rum. Initiativtagare och utställningsproducent Annica Carlsson Bergdahl och fotograf Elisabeth Ohlson har rest i Sverige, från Kiruna till Malmö och med flera nedslag i Gävletrakten. De har intervjuat, fotograferat och filmat 33 personer som arbetar med sina kroppar. I utställningen och boken (Carlsson Bokförlag) får deras röster i ord, ljud, film och fotografi ta plats. Läs gärna mer på http://rotproduktion.se/vi-som-arbetar-med-vara-kroppar/
Utställningen är öppen på Länsmuseet Gävleborg mellan 5 juni och 17 oktober 2021. Varmt välkommen!
Marinmuseum
Ubåtshallen är öppen igen!
Nu är det återigen möjligt att komma nära inpå inte mindre än två ubåtar som använts av det svenska sjöförsvaret. I Ubåtshallen finns den högteknologiska ubåten HMS Neptun och dess föregångare och svenska flottans allra första ubåt - Hajen från 1904.
Runt de båda ubåtarna löper ubåtsvapnets 110-åriga historia som du får ta del av genom personliga berättelser, händelser och spännande fenomen. Här finns också prova-på-stationer som passar för både vuxna och barn.
*Obs! Ubåten Neptun är stängd för ombordgång
Maritiman
Sötvatten - en värld av liv
Sötvatten - en värld av liv är en hisnande upptäcktsfärd, både över och under vattenytan. Utställningen bygger på fotograferat och filmat material av arter och miljöer, från norr till söder i vårt avlånga land. Hotet mot våra vattenmiljöer - men även det viktiga arbete som sker med att återställa och återskapa värdefulla vattenbiotoper - illustreras också. Genom sötvattenspecialisten, fotografen och filmaren Johan Hammars magiska foton och filmer samt ett antal interaktiva stationer, syftar utställningen till att skapa en fascination för vilka fantastiska vattenmiljöer som finns i vårt eget land! Sötvatten – en värld av liv är producerad av Regionmuseet Skåne och visas på Maritiman under säsongen 2021. Utställningen ingår i ordinarie entréavgift, förboka ankomsttid och köp din biljett i Maritimans webshop. Välkommen ner under vattenytan!
Millesgården Museum
STIG LINDBERG
Utställningen på Millesgården presenterar formgivaren och konstnären Stig Lindbergs liv och gärning. Hans breda produktion sträcker sig från fajanser, serviser, stengods och skulptur till glödlampor, handfat och tv-apparater. Hans lekfullhet finns att hitta i allt från funktionella karotter till dekorativa textilier. I utställningen får vi också möta personen Stig Lindberg. Makarna Lindberg var föremål för otaliga hemma-hos-reportage och därför har Annes hus på Millesgården tillfälligt utrymts och istället får vi besöka Gunnel och Stigs hus. Häri presenteras deras hemmiljö och besökaren ges en inblick i den Lindbergska vardagen.
Ute i skulpturparken har vi låtit Lindbergs omtyckta mönster Berså ta plats, både i möbler, blomkrukor och på servis!
Ta med barnen och låt dem hänga & slänga (riskfritt) uti en gardin i konsthallen! Familjen Lindberg har gett Millesgården tillgång till deras samling, den idag största samlingen av Stig Lindbergs verk. Utställningen pågår t.o.m. 30 jan 2022. Varmt välkommen!
Moderna Museet
LYNETTE YIADOM-BOAKYE: ATT FLYGA I FÖRBUND MED NATTEN
Den första större retrospektiva utställningen med den brittiska konstnären och författaren Lynette Yiadom-Boakye.
Mångkulturellt centrum - MKC
TAVERNANS LUNCHBUFFÉ
Mångkulturellt centrums populära Taverna slår upp dörrarna igen den 9 augusti! Hos oss hittar du en helt vegetarisk buffé med många veganska alternativ, lagade lokalt i vårt kök. Gott om sittplatser utomhus mot ängen och stranden, och även säkra platser inomhus. Kaffe och kaka ingår alltid till lunchen, och för den sugna har vi ett bredare utbud av fikabröd, finkaffe, och glass. Öl, vin, juice och läsk. Snart släpper vi också den efterlängtade Kokboken - allt för att fixa Tavernans kärleksmat i hemmet.
Öppet vardagar kl. 11-16, lunch kl. 11-14. Välkommen!
Mölndals stadsmuseum
Utställning: "Mat - i nöd och lust"
Mat – i nöd och lust
8 februari 2020 – 12 september 2021
Sommarens utställning på Mölndals stadsmuseum handlar om det aptitretande ämnet mat. Här kommer du att möta temat i både historiska nedslag och i en aktuell nutid, med mycket igenkänning och en hel del ögonöppnande fakta. Mat är något vi alla har ett förhållande till, oavsett ålder eller ursprung. Att äta är ett grundläggande behov, något vi gör genom hela livet. Men våra matvanor har förändrats i grunden på bara några generationer. Hur hamnade vi där vi är idag? Vad är det som styr vad vi äter och vad vi tycker om? Utställningen ”Mat – i nöd och lust” är som ett smörgåsbord av mathistoria, minnen, berättelser, prylar och förpackningar. Stig in i skafferiet, bläddra i en kokbok, ta en fikabild i fotoautomaten eller slå dig ner för att lyssna till en matig saga. I utställningen finns mycket att upptäcka och utforska för både små och stora!
Nordiska Akvarellmuseet
9.5 – 12.9 2021 Hundertwasser
Sommarens utställning på Nordiska Akvarellmuseet.
Norrtälje museer
Museibingo
Besök nio museer i Norrtälje kommun, samla stämplar på ett kort och få fina belöningar! Deltagande museer:
• Albert Engströmgården
• Erikskulle museum
• Norrtälje konsthall
• Norrtälje Luftvärnsmuseum
• Pythagoras industrimuseum
• Roslagens Sjöfartsmuseum
• Skebobruks museum
• Storholmens vikingaby
• Torstens Nordströms museum
Piteå museum
Stadsvandringar
Stadsvandringarna ingår i år i Piteå 400 och tar därför upp ett flertal olika ämnen. De guidade turerna genomförs i tre omgångar i tre olika miljöer: Öjeby kyrkstad, Piteå centrum och Furunäset: gamla Piteå hospital och asyl. Öjeby kyrkstad och Piteå centrum behandlas med fyra ämnen vardera och beskriver allt från den första kolonisationen av landsänden och kyrkstadens tillkomst till rysshärjningar och det fasansfulla storsvagåret 1867. Guidningarna på Furunäset behandlar områdets historia från uppbyggnaden av sjukhuset till avvecklingen: tanken bakom institutionen, livsödena och de många historierna.
Prins Eugens Waldemarsudde
Naturlyrik och färgens klang
I sommarens samlingsutställning visas främst svensk konst från 1880 – 1930-talen. Presentationen är tematisk och fokuserar på ett lyriskt landskapsmåleri där färg och ljus används för att ge uttryck åt stämningar och känslor. I utställningen visas den tidiga modernismens utforskande av färgens uttryckskraft med verk av bland andra Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald. Här visas också stämningsfulla tolkningar av landskapet från förra sekelskiftet i skimrande grynings- och skymningsljus av bland andra Eugène Jansson och Karl Nordström. Särskild uppmärksamhet tillägnas de banbrytande konstnärerna Ivan Aguéli och Ernst Josephson, vars konst inspirerade en kommande generation modernister. Sammantaget visas oljemåleri, skulptur, konsthantverk och teckningskonst ur samlingarna i dialog med blomster från museets egen park och trädgård.
Utställningen pågår 12 juni – 22 augusti 2021.
Pythagoras Industrimuseum
Öppet under sommaren
Vi har öppet tisdag-söndag mellan 12 och 16 fram till den 15 augusti. Varje dag kl. 13 startar vi vår tändkulemotor. Full fart i fabriken!
Radiomuseet
Talande och sjungande dockor
Lisa Antenn är biträdande chef på avdelningen för flyg- och militärradio. Lennart Nilssons version av Edisons fonografdocka sjunger för oss.
Rian designmuseum
Hertha Hillfon: Utställning och ny bok
I samband men hundraårsminnet av Hertha Hillfon visar Rian designmuseum under hela sommaren en stor utställning om den kända och folkkära keramikern. I samband med utställningen ger Rian och föreningen Hertha Hillfons vänner också ut en ny bok om konstnären, skriven av Petter Eklund och Rians museichef Love Jönsson.
Röhsska museet
Arkitekturvisioner: Brunnsparken
Ett festmonument med hemliga rum. En tonåring som söker sin identitet. En plats som spelat ut sin roll. Visionerna för vad framtidens Brunnsparken ser väldigt olika ut när arkitekter tänker fritt kring en av Göteborgs mest omdebatterade platser. I samband med Göteborgs 400-årsdag presenterar Röhsska museet arkitekters visioner för hur en publik plats i Göteborg hade kunnat se ut. I utställningen Arkitekturvisioner: Brunnsparken undersöks vad som händer när arkitekter och formgivare får i uppdrag att experimentera och fantisera kring arkitekturen. Istället för att bidra med genomförbara, färdiga projekt som följer förordningar och byggbolagens vinstmarginaler bjuds arkitekterna in för att tänka i nya banor. I utställningen presenterar varje arkitekt eller arkitektontor sedan sin vision av Brunnsparken i en ritning, modell, referensobjekt och manifest.
Arkitekturvisioner: Brunnsparken pågår till 26 september 2021.
Utställningen är en platsspecifik utveckling och version av ArkDes utställning Arkitekturvisioner: Skeppsbron, 2019.
Scenkonstmuseet
Everybody Dance!
Upplev dansens magi – trots pandemi. Gå på virtuell klubb med vr-glasögon, flossa dig genom danshistorien eller stå still och titta på när andra tar en svängom. Everybody Dance! är 50% utställning, 50% dansgolv.
Sjöhistoriska museet
Green Kayak - Låna kajak gratis och håll vattnet rent
I sommar samarbetar Sjöhistoriska med Green Kayak för att hålla vattnet vid museet rent och samtidigt bjuda på en riktigt sjönära och vacker upplevelse. Låna kajak gratis i utbyte mot skräpplockning under turen och en delning i sociala medier. Green Kayak har haft stor framgång i städer som Köpenhamn, Stockholm och Berlin, och hittills har över 45 ton skräp plockats upp från vattnet. Kajakerna är gjorda för två personer och är säkra och stabila för nybörjare. Flytväst och utrustning inklusive skräphink ingår. All plast och skräp som samlas in, sorteras och vägs. Problemet med plast i våra hav och sjöar försvinner inte över en natt men vi kan alla vara med och göra en insats. Så passa på att ta en tur på vackra Djurgårdsbrunnsviken! Kajakerna ligger vid bryggan nedanför museet.
Skoklosters slott
Drömmarnas park - barockens längtan efter prakt, lust och nöje
En prunkande barockpark med alléer, vattenkonster och skulpturer fanns med i planerna när drömmen om Skoklosters slott skulle bli verklighet på 1600-talet. Parken var tänkt att spegla familjen Wrangels framgång, status och makt med sin storslagna utformning. Här skulle en lustgård med porlande vatten och tid för rekreation finnas, en fruktträdgård med äpplen, päron och körsbär liksom klättrande humle till ölets smaksättning. Men det nordiska klimatet gjorde det svårt att tukta naturen, och eftertraktade europeiska trädgårdsmästare var tveksamma till ett yrkesliv på Skohalvön. En del av visionerna blev av, medan andra förblev en dröm – något utställningen visar genom bland annat trädgårdslitteratur och kartor från 1600-talet som plockats fram från slottets omfattande bibliotek.
Statarmuseet i Skåne
"Statarmuseet 2.0" sommaröppnar
En promenad eller tur på en gammeldags guppig grusväg, ett möte med tystnad, stillhet och vind i träden med tanke att uppmuntra, samtala och väcka nyfikenhet. Från ett frö till det dukade bordet med hembakat & hemlagat mitt i en del av vårt gemensamma industrihistoriska kulturarv levandegjort i allt från små barns fötter till traditionell museiverksamhet. Besök Statarmuseets rekonstruerade miljöer inne och ute, Arbetarebiblioteksmuseet, Djurparken, ekologiska trädgårdar & odlingar, lekmiljö, boulebana, butik/skafferi/bokhandel samt Kafé & Kök med högsta KRAV-certifieringen. Välkommen till Statarmuseet i Skåne!
Stockholms Kvinnohistoriska
Gå på historisk upptäcktsfärd på Södermalms gator
Staden kryllar av historier – upptäck dom tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska! I våra vandringar får du följa en guide som grävt fram berättelser som utspelat sig på olika platser runt om i staden.
I sommar presenterar vi två stadsvandringar som tar dig med på en historisk upptäcktsfärd på Södermalms gator. Följ barnmorskan som hastar fram till nästa förlossning i en tidsresa från medeltid till 1900-tal, från Slussen till Södra BB. Gå i den lesbiska transpionjären Eva-Lisa Bengtsons fotspår – från 1960-talets första klubb för transpersoner på Östgötagatan till byggandet av kvinnohus och gemenskapen i Jerry’s damklubb. Vi kommer inte använda trappor i vandringarna utan det går fint att delta med till exempel rullstol eller rullator.
Strindbergsmuseet
Strindbergs hem och utställningar
Välkommen hem till Strindberg!
Ett stenkast från Drottninggatans puls ligger Blå tornet där författaren August Strindberg bodde de fyra sista åren av sitt liv, 1908-1912.
Huset var mycket modernt för sin tid. Strindbergs hem består av sovrum, salong och arbetsrum. Kök saknas, maten beställde han från Falkners pensionat på våningen ovanför, eller från någon restaurang i närheten. Känn närvaron - det var här han levde och här han skrev!
I direkt anslutning till hemmet finns basutställningen Strindberg i centrum och dessutom fotoutställningen Strindberg genom kamernas lins som pågår t o m 15 augusti.
Sven-Harrys konstmuseum
Bakom hörnet vindens jojk
Upplev samisk konst, kultur och slöjd i sommar! Årets viktigaste utställning Bakom hörnet vindens jojk visar 15 samiska konstnärer idag, pågår till 22 augusti.
Teckningsmuseet
Gestaltningar av sin tid - svensk modeteckning 1920-2020
Teckningsmuseet bjuder på en fashionabel resa genom den svenska modeteckningens historia från 1920 fram till i dag. Med fördjupande texter, originalteckningar och trycksaker bjuds det på historia, estetik och tidsanda, det banbrytande och det vardagliga, i ett samlat grepp om svensk modeteckning. Medverkande konstnärer, illustratörer och modeskapare: Göta Trägårdh, Mona Skagerfors, Britta Hedqvist, Brita Ternberg, Kerstin Heintz, Kerstin Lokrantz, Gunilla Pontén, Kerstin Thorvall, Brita Wassdahl, Inez Svensson, Gunila Axén, Katja Geiger, Lennart Ranghusen, Stina Hagberg, Jane Bark, Gunnel Götesdotter, Tippan Nordén, Mabel Åsbrink, Rohdi Heintz, Mats Gustafson, Yngve Eriksson, Tonie Lewenhaupt, Lovisa Burfitt, Stina Wirsén, Molly Bartling, Liselotte Watkins, Stina Persson, Cecilia Carlstedt. Vi har bjudit in Lotta Lewenhaupt, författare och modejournalist, till att utforska modetecknandets historia, bidra med sakkunskap och skriva reflekterande utställningstexter. Lotta är en av Sveriges mest meriterade modeskribenter och -kännare och har arbetat i branschen sedan slutet av 1960-talet.
Utställningen pågår från den 19 juni till den 26 september.
Thielska Galleriet
Individ och andlighet. Från Albert Edelfelt till Helene Schjerfbeck, verk ur Gyllenbergs samling
I sommar visas centrala verk ur Signe och Ane Gyllenbergs konstsamling på Thielska Galleriet. Några verk har aldrig tidigare lämnat Villa Gyllenberg i Helsingfors, men när hemmuseet nu har stängt för renovering kan en av Finlands främsta privata konstsamlingar presenteras utanför landets gränser. Utställningen omfattar några av Finlands mest kända konstnärer kring förra sekelskiftet. Den inkluderar alltifrån historiemåleri, porträtt och folklivsskildringar av Albert Edelfelt, realistiskt landskapsmåleri av Fanny Churberg, Werner Holmberg och Eero Järnefelt till symbolistiskt och nationalromantiskt måleri av Akseli Gallen-Kallela liksom spirande modernism av Sigrid Schauman och Ellen Thesleff. Kronan på verket är Helene Schjerfbeck, Ane Gyllenbergs favoritkonstnär, som är representerad med tolv målningar från hela konstnärskapet.
Tidaholms museum
Historiskt rollspel vid Gestilren
Tisdagen den 27 juli kl. 10 och onsdagen den 28 juli kl. 10 vid Gestilren. Platsen är vid monumentet utanför Ekedalen, norr om Tidaholm.
Tidaholms museum erbjuder vid dessa tillfällen historiskt rollspel vid Gestilrenmonumentet med Martin Toresson, arkeolog och pedagog.
Begränsat antal platser. Anmälan görs till tidaholms.museum@tidaholm.se
Tjolöholms Slott
Utställning: Queen Victoria - Dressed to Rule an Empire
Under hela 2021 visas storslaget kungligt 1800-talsmode på Tjolöholms Slott. Det blir krinoliner, spetsar, volanger och exklusiva tyger – kläder passande en drottning som regerade över en fjärdedel av jordens befolkning. Utställningen "Queen Victoria - Dressed to Rule an Empire" kan ses i slottets vackra rum och salonger och skildrar drottning Victoria och hennes prins Albert, parallellt med historien om Tjolöholms-familjen Dicksons resa från Storbritannien till Göteborg.
Dräkterna som visas i utställningen är hämtade från den brittiska TV-serien Victoria, från 2016-2019. I utställningen tas besökaren med till Storbritannien under 1800-talets mitt, det som kallas den viktorianska eran. Det var en omvälvande och motsägelsefull period, då samhället både var nyfiket och innovativt men samtidigt strängt moraliskt. Bland dräkterna som visas återfinns den storslagna kröningsdräkten, välskräddade riddräkter och extravaganta sidenklänningar.
Tjolöholms Slott är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap. Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods. Runt slottet finns en blomstrande trädgård med utsikt över havet och på egendom finns stora naturområden och ett omfattande stigsystem.
Torekällbergets museum
Sommar på Torekällberget
65 dagar med roliga saker! 12 juni-15 augusti 2021 vaknar historien till liv på Torekällberget i Södertälje. Följ med på en resa tillbaka i tiden! Möt 1800-talet i en oas mitt i staden fri från trafik och buller. Folkliga nöjen och möten kring våra kulturhistoriska hus och gårdar. Vi kan lova trolleri, lek, hantverk och märkliga upptåg av yppersta kvalité varje dag hela sommaren.
Torsby Finnskogscentrum
Torsby Finnskogscentrum
Torsby Finnskogcentrum är besökscentrum och mötesplats med det skogsfinska kulturarvet i fokus. Genom oss kommer du att möta en bit unik nordisk historia och speciella människoöden. I vår utställnings- och museiverksamhet belyser vi de finska nybyggarnas arv, men också andra grupper som bodde i och formade det gränslösa nordiska skogslandskapet. Sommarens utställning Människor på skogen visar fotografier av den sverigefinska fotografen Aija Svensson. I bilderna lyfts närvaron av det skogsfinska kulturarvet i nuet. Värmlands finnskog bär på djupa erfarenheter av möten mellan språk, sedvänjor och folktro. Idag befolkas finnskogen på nytt. Människorna lockas av förhållningssättet, av den högra graden av självförsörjning och det nära samspelet med naturen. Det finns en frihet i att leva i skog, med skog, av skog.
Toy World
Drakgrottan och Spökrummet
Träffa vår Jättedrake, 2,5 meter hög och lika bred mellan vingarna, och den lilla busiga drakungen... Besök Dödens boning där Döden utmanas på schack av Gamlingen. Endast för de modiga... vågar du gå in?
Tändsticksmuseet
Utställning LUCIFERFRISEN - Jonas Liveröd
Konstnär Jonas Liveröd har inspirerats av de tusentals tändsticksetiketter som finns i museet och dess arkiv. Konstverket Luciferfrisen som upptar hela utställnings, är ett kollage
byggt av detaljer från tändsticksetiketterna. Alla med laddade symboler och referenser. Utöver Luciferfrisen finns en brokig och lekfull skulpturgrupp som festar loss och inte vill gå hem från partyt. Kropparna är färgstarka, groteska och humoristiska - allt på en gång!
Upplandsmuseet
Utställningen Tyde den som kan
Upplandsmuseets nya utställning om runor och runstenar. I Uppland finns flest runstenar i världen – ca 1300 stycken. De ger oss en spännande inblick i vikingarnas värld. I utställningen kan besökaren bekanta sig med några av de mest intressanta runinskrifterna, se originalrunor, lära sig att tyda runor och resa en egen sten.
Uppsala konstmuseum
Anna Sjödahl: All denna jävla lycka
En av sommarens stora utställningar är All denna jävla lycka signerad konstnären Anna Sjödahl. Mest känd är Anna Sjödahl för sina feministiska målningar, skapade i en annan tid men fortfarande brännande aktuella. I hennes motiv blandas vardagligt stök och ångest över livspusslet med dröm och längtan.
Men Anna Sjödahls konstnärskap rymmer också väldigt mycket mer. I sommar kan du utforska hennes konst i utställningen All denna jävla lycka på Uppsala konstmuseum.
Vasamuseet
Öppen trädgård - drop in i Vasamuseets 1600-talsträdgård
Välkommen in i Vasamuseets trädgård – en liten oas som ligger alldeles bakom museet i parken invid Galärvarvskyrkogården. Varje onsdag under sommaren mellan 11 och 15 finns Vasamuseets trädgårdsmästare Ulrika Flodin Furås på plats för att visa och berätta mer om vad som växer i trädgården och hur växterna användes. Till exempel hur örter och andra växter brukades för att bota sjukdomar och vilken mat som odlades för att tas ombord på krigsskeppen under 1600-talet. I trädgården växer köksväxter, läkeörter och blomster. Det ska vara både praktiskt och vackert. Mat och medicin till besättningen ombord på skeppen. Men också sådant som bönder och stadsbor odlade i sina täppor och herremän i sina trädgårdar på Vasas tid, det tidiga 1600-talet.
von Echstedtska gården
TRÅDAR TILL 1700-TALET
Sommarens utställning TRÅDAR TILL 1700-TALET – Dräll, kattuner, parkum och sticketäcken i gårdens rum, lyfter de textila föremålens betydelse för hemmets inredning på 1700-talet. I herrgårdshemmet hittar vi material, mönster och tekniker som var vanliga vid tiden. Årets iscensättning har vuxit fram i samarbete med konsthistorikern Lars Sjöberg. Han är en av våra främsta experter på 1700-talets inredningar och har generöst lånat ut från sina samlingar.
von Echstedtska gården är kanske den märkligaste av landets ännu bevarade äldre gårdar. Ett besök här kommer förgylla din sommar på flera sätt. På plats erbjuds, förutom en fantastisk miljö, bland annat guidade turer, kafé med butik, Värmlands genbank av äpplen i apelgården och en alltid väldoftande örtagård.
På utsidan har gården som byggdes mellan 1762-1764, en nästan karolinsk prägel; den strama låga manbyggnaden och de två par flyglarna. Inne i huvudbyggnaden blommar rokokon. Du ser det i möblerna men kanske främst i de vackra väggmålningarna. Till och med hemlighuset har burleska dekorationer utan motsvarighet i landet.
Vänermuseet
Berättelser från Lidköping
Ny stadshistorisk basutställning
i samband med museets 25 års - och stadens 575 års jubileum.
Värmlands Museum
Stanna här en stund - Matti Klenell
Matti Klenell är en av landets mest uppmärksammade formgivare och erkänd såväl i Sverige som internationellt. Den här utställningen är en presentation mitt i formgivarens gärning med arbeten som tillkommit under hans drygt 20-åriga verksamhet. Nyligen ledde han den grupp av designers som ansvarade för inredningen av restaurang och café i det nyrestaurerade Nationalmuseum. Utställningen är uppbyggd i fem scener som ger en inblick i formgivarens färdigheter, hur arbetsprocessen ser ut och om erfarenheter genom åren. Tematiken i ”Stanna här en stund” kretsar kring olika aspekter av platsens betydelse – för användning och funktion, tillblivelse och utveckling, ursprung och sammanhang, idé och utformning, material och hantverk.
Värmlands Museum
XYZT, Abstrakta landskap
Den interaktiva utställningen undersöker förhållandet mellan publiken, konsten och digital teknik. De fyra dimensionerna X (horisontellt) Y (vertikalt) Z (djup) och T (tid) är nycklar till ett digitalt och interaktivt, poetiskt landskap som gränsar mellan bildkonst och performance art.
I denna familjeutställning står fysisk interaktion i fokus. Beroende på hur du rör dig genom utställningen omfamnas du av en interaktiv miljö som är mobil, föränderlig, levande, virtuell och digital. Det är en upplevelse i tid och rum, där dina rörelser genererar gester och ljud som uttryck för mötet med världen.
Östasiatiska museet
Boro - Nödens konst
Hyllade Boro - Nödens konst på Östasiatiska museet.
Se hur japanskt lappat och laga gick från skamfull nödvändighet till lyxigaste mode.
Boro-textilier berättar om konsten att med knappa resurser överleva på en utsatt plats. Boro hade länge ett lågt anseende i Japan och betraktades som en skamlig påminnelse om ett fattigt förflutet. Ett århundrade senare har allt förändrats.