Nu är museernas vårmöte avslutat för denna gång. Årets möte samlade 500 deltagare från hela Sverige. Temat för mötet var hur museisektorn kan vara med och påverka det samhälle som vi verkar i: Museet – ett nav i demokratin. Hur står vi som sektor rustade inför samhällets förändringar? Detta var ett par av de frågor som vi ville lyfta fram i årets konferens.

Vi vill rikta ett mycket stort tack till våra medarrangörer, styrgruppen, de båda projektgrupperna, platsansvariga, programvärdar, volontärer, alla som medverkat på programpunkterna, våra sponsorer, konferensanläggningarna i Sigtuna och på Wenngarns slott och alla som deltagit på vårmötet. Det är allas er medverkan som gör vårmötet till Sveriges viktigaste museikonferens.

bild 1bild 5bild

 

 

 

 

 

 

Den första dagen på Wenngarns slott fick vi lyssna på ett mycket inspirerande och engagerat tal från Kulturministern Alice Bah Kuhnke, som också delade ut priset för Årets museum till Marinmuseum i Karlskrona. Vi fick ta del av Riksförbundets Framtidsdokument och möta Johanna Koljonen, Micael Dahlén och Mark O´Neill. Första dagen direktsände vi för dig som inte hade möjlighet att vara med på plats.

Den andra dagen fanns det 30 olika programpunkter att välja mellan, och vi möttes i Sigtuna stad. Det blev ett tillfälle att fokusera på hur vi inom ramen för vårt dagliga arbete med samlingar, publik och samverkan med andra, kan ta konkreta steg i arbetet med att förverkliga denna och våra egna institutioners visions- och idéarbete. Dag 3 gick vi från ord till handling och gjorde utflykter och workshops ute i Stockholms län. Vi fördelade oss på olika platser i Sigtuna, Norrtälje, Skoklosters slott och Stockholm.

Här hittar du filmer från huvudsessionen dag 1 >>>

Och här finns intervjuer som Riksutställningar gjorde med några av vårmötets deltagare >>>

Vi vill också passa på att lyckönska nästa års arrangörer av vårmötet och önska dig välkommen till Linköping och Norrköping 2016!

Frågor om vårmötet i Sigtuna 2015 besvaras av:
Anders Wikström, projektledare: anders.wikstrom@sverigesmuseer.se eller 0739-84 19 19

Loggor-web2