Vid rätt bevaring dör aldrig ett föremål, nästan. Allt kommer självklart efter en tid brytas ned, vissa föremål på kortare tid än andra, men det kommer finnas. Poängen är att hålla föremålet levande så länge som möjligt.

Nils Brodén1
Att spara på allting är självklart ingen nödvändighet varken för samhället eller miljön. Om vi endast tillverkar produkter ur nya utvunna material skulle det vara ett stort slöseri på resurser och inte heller ekonomiskt bra. Nya föremål skulle dock ingen vilja tillverka om alla redan har vad de behöver vilket leder till att arbetslöshet!

Men visst är jag för att samla ändå, bara inte att varje enskild person ska spara på allt eftersom det då efter några år inte kommer finnas något att samla på. På det sättet förlorar man poängen med att samla och bevara föremål som kan berätta en historia för en viss tid.

Samla kan man antingen själv göra eller låta ett museum göra. Vissa föremål kan ju vara taktiskt att spara på om det endast produceras i en liten upplaga eftersom det kan generera ett högt värde. Genom att skänka till museum kan alla i samhället ta del av en historia och man kan dessutom vara säker på att det kommer att bevaras med vördnad för kommande generationer. På det sättet behöver inte alltför många exemplar av ett föremål sparas för att människan ska kunna ta del av det i framtiden.

Här kan du ”titta-in” i några av Sörmlands museums samlingar.

 

//Nils Brodén
Nils Brodén är en av sju vetgiriga tonåringar från Sörmland som har i uppdrag att blogga om historia på Youthhood - Sörmlands museiblogg. Till sin hjälp har de tillgång till en närapå outtömlig källa – Sörmlands museums arkiv och samlingar. Varje vecka väljer ungdomarna ett nytt tema som de fotograferar och skriver om. Bloggen Youthhood uppdateras dagligen och kan handla om allt från mode och erotik till äckliga grejer och leksaker. De två kommande veckorna gästbloggar Youthhood för Riksförbundet Sveriges museum. Besök gärna Youthhoods blogg>>>