I förra veckan fick Riksförbundet Sveriges museers plats på nätet för dialog och utbyte av idéer, Mötesplats museer, sin tusende medlem. Riksförbundet ringde därför upp nr 1000, Maria Stoor, som till vardags är projektkoordinator på Scenkonstmuseet, för en kort intervju.

mariaS1000Grattis Maria, du är medlem nummer 1000 på Mötesplats museer! Hur känns det?

- Helt fantastiskt, tänk att jag lyckades pricka in just nummer 1000. Det måste ses som ett gott omen!

Hur hittade du till Mötesplats museer?

- Jag deltog i Riksförbundets Visionsseminarium den 18 mars på Historiska museet och fick höra att man upprättat en diskussionsgrupp på Mötesplats museet kring seminarierna. Tidigare hade en kollega på ett annat museum tipsat om forumet men jag hade inte hunnit gå med själv. Det är kul att se att det används så flitigt och att det finns så många olika diskussionsgrupper.

Vem är Maria?

- Jag har jobbat på Musik- och teatermuseet, som bytte namn nu i slutet på mars till Scenkonstmuseet, i över 20 år. Jag gjorde en resa som många andra gjort i vår bransch; jag började som värd och gick sen via en tjänst som butiks- och receptionsansvarig till att arbeta mer projektinriktat. Nu jobbar jag som projektkoordinator för den stora ombyggnationen vilket är mycket intressant och lärorikt.

Ombyggnationen ja, ni har väl stängt nu? Vilken roll har du i arbetet?

- Ja, vi både stängde för ombyggnation och bytte namn den 31 mars. I samband med ombyggnationen samverkar vi med Statens fastighetsverk som förvaltar fastigheten, d v s det gamla Kronobageriet på Sibyllegatan 2. Man kan säga att jag sitter mitt i smeten, som spindeln i nätet och försöker hålla ihop alla trådar för museets del. Byggnaden är ju bara en del i helheten, när vi nu går in i nästa fas är det själva konceptet för det nya museet som ska sättas. Man blir lätt nostalgisk när man varit med så länge som jag och samtidigt är det oerhört spännande och en speciell känsla att får vara med på resan mot det nya.

När öppnar ni igen?

- Vi öppnar 2016. Till dess kan man följa arbetet på vår hemsida www.scenkonstmuseet.se

Slutligen, eftersom du deltar i Visionsarbetet, vilken fråga tycker du är den största utmaningen för museerna i framtiden?

- Jag tror att den största utmaningen ligger i att museerna ska vara till för alla. Det är också en stor utmaning att komma runt människors förutfattade meningar om vad ett museum egentligen är. Och kanske inte bara deras utan också våra egna.