Skenande elpriser drabbar landets museer och kostnaderna stjäl resurser från en redan ansträngd ekonomi. Det visar en ny rapport från branschorganisationen Sveriges Museer.

Sveriges Museer har tidigare slagit larm om urholkad ekonomi som drabbar museernas kärna, samlingsförvaltningen. Vittnesmålen från museicheferna i Sveriges Museers nya rapport visar att ökade elpriser kommer att drabba museerna ytterligare. Samtidigt tas ett gemensamt stort ansvar att värna samlingarna och hålla öppet för publik. Minskade öppettider, till viss del stängda verksamheter och sänkta temperaturer i publika utrymmen är några av sparåtgärderna som museichefer nämner.

Sveriges Museer uppmanar politiker lokalt, regionalt och nationellt att inrätta ekonomiska stöd för de museer vars kostnader nu skenar. Jag önskar alla en bra museiupplevelse i höst och vinter, de flesta har öppet som vanligt, men ta gärna med en extra kofta, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer.

 

Läget i landet

  • Landets museiverksamhet är energität med stora publika ytor och klimatstyrda magasin
  • 2 av 3 museiorganisationer planerar hålla hela verksamheten igång
  • 1 av 5 kan behöva stänga ned en del av verksamheten
  • Drygt 1 av 10 överväger minska på öppettider
  • 1 av 10 överväger sänka klimatambitioner i magasinen
  • 4 av de svarande museerna oroar sig för att behöva stänga ner helt på grund av energipriserna

 

Läs hela rapporten Elpriskris - Temperaturen i landet enligt 79 museichefer. En rapport om de ökade elprisernas konsekvenser på www.sverigesmuseer.se (länk).