Just nu växer intresset lavinartat för biografier, romaner och skildringar av ”verkliga” människor och livsöden. Det är samma trend som gör att personmuseer nu verkar attrahera allt fler besökare.

Inom Riksförbundet Sveriges Museer finns ett nätverk för personmuseer. I början av oktober hade nätverket sin andra träff, med ett trettiotal museer representerade på kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

Personmuseer är viktiga bärare av historien. Inte minst en författare som Astrid Lindgren personifierar nästan på egen hand det svenska 1900-talet.

På nätverksträffen var alla eniga om att personmuseer måste ägna sig åt så mycket mer än att bara tala väl om ”sin” person.

Strindbergsmuseets chef Stefan Bohman berättade om museets nya basutställning, där stommen är författarens verk, liv och idévärld. Men en viktig komponent är också ”bruket” av hans verk, det vill säga hur han används och tolkas genom tiderna.

Det finns en fara i att verken hamnar i skuggan av själva personen. Rolf Bengtsson från Övralid konstaterade att nyfikenheten på Heidenstams privata skandaler och påstådda antisemitism verkar vara mycket större än intresset för hans dikter. Det är svårt att få fokus på konstnärsskapet, om man samtidigt stimulerar intresset för personen och samtidshistorien.

hval-4Intresset för en skapande persons privata förhållanden är förstås legitimt, till en viss gräns. Ofta finns det en koppling mellan människan och hans/hennes verk som är intressant att belysa. Men att reducera våra kulturpersonligheter till bara skvallerobjekt var ingen i nätverket särskilt intresserad av.

Många ansåg att det bästa sättet att värna ett konstnärsskap är att utsätta det för dagens tankar och frågeställningar - och inte nöja sig med stillastående museer, konserverade konstnärshem och helgedomar för beundrare.

- Vi är ingen fan club, som Stefan Bohman uttryckte det, apropå Strindbergsmuseets hållning till ”sin” författare.

På mötet beslutades att nätverket ska pröva möjligheten att ta fram en gemensam broschyr eller bok, med karta, vägvisning och information om varje personmuseum. Appar och hemsidor diskuterades också.

På förslag från Charlotte Berlins museum i Ystad kommer nästa nätverksträff att handla mycket om renovering och bevarande. Preliminärt datum är den 16 april 2012 i Stockholm.

På nätverksträffen medverkade representanter från bland annat Alfred Nobel-museet, Hugo Alfvén-gården, Birgit Nilssons barndomshem, Strindbergsmuseet, Linné-museet och Mårbacka.

Deltagarna guidades också i Astrid Lindgrens intakta barndomshem - som Astrid själv återställde redan på 1960-talet - och i den stora basutställning som uppfördes för fyra år sedan om Astrid Lindgren och hennes liv - en av landets mest omfattande utställningar om en enskild person.

KJELL ÅKE HANSSON
vd Astrid Lindgrens Näs
kjell-ake.hansson@vimmerby.se

Delta i nätverket för personmuseer på Mötesplats museer