160208_naturhistoriska_0472 Foto- Martin Stenmark

Foto: Martin Stenmark

Idag föreslår regeringen att Naturhistoriska riksmuseet ska få 12,8 miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Detta ska kompensera för uteblivna intäkter under tiden som museets publika delar tvingats hålla stängt på grund av säkerhetsrisken efter ett större putssläpp från museets innertak i augusti 2023.

- Det är bra att regeringen nu agerar och tar sitt ansvar. Det är en statligt ägd fastighet och museet är hyresgäst, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare på Sveriges Museer.

Renovering av museets innertak har pågått kontinuerligt sedan raset och Naturhistoriska öppnar för allmänheten igen den 4 juni. Kompensationen i vårändringsbudgeten gör att museet klarar budgeten för 2024, men på grund av bland annat museifastighetens övriga behov av renoveringar har hyran för museet höjts med tio miljoner kronor - något som får stora konsekvenser för ekonomin framöver.

- Nu är den ekonomiska konsekvensen justerad, men besökarna blev utan museet i nio månader, och det hade kunnat undvikas med förebyggande åtgärder. Lokalfrågan är ett omfattande problem. Inte bara för Naturhistoriska som fick en 30-procentig hyreshöjning - den stora utmaningen är underhållsskulden och ökade kostnader för museernas fastigheterna generellt, vilket Sveriges Museers rapport som publicerades tidigare i år visar, avslutar Gunnar Ardelius.