Rekordmånga museer, hembygdsföreningar, kyrkor och andra kulturinstitutioner har anmält föremål till årets upplaga av Klenod. Totalt har 128 föremål anmälts, en ökning med 95 föremål jämfört med förra årets tävling. Bland föremålen finns allt från en uppstoppad puma till gummistövlar från Hinseberg och medeltida kyrksilver.

– Det finns många kulturskatter runt om i landet. Genom Klenod vill vi öka säkerheten kring dessa. Många ovärderliga föremål hotas såväl av stöld som av att de inte förvaras i klimatsäkra montrar, säger Mats Persson, generalsekreterare på Riksförbundet Sveriges museer.

Intresset ute i landet har varit stort inför årets tävling. Inte mindre än 128 föremål har anmälts. Bland föremålen återfinns alla möjliga spännande, sällsynta och vardagliga föremål. Bland annat en väckarklocka från Estonia, Bockstensmannens ekpåle och en skiss på Byrålogen i Lund nedtecknad på en papperstallrik. Klenod arrangeras i år för tredje gången. Priset består av en specialdesignad monter som skyddar mot stöld och miljöförstöringar. Förra årets vinnare var Kalvträskskidan som finns på Västerbottens museum. Skidan som är 204 centimeter lång är en av de äldsta i världen.

– I nästan varje svensk socken finns det ett aktivt hembygdsliv, med årliga fester och marknader. Många föremål på hembygdsgårdar, byggnader och museer runt om i landet vittnar om den lokala historien och vi vill att de ska kunna visas på ett säkert sätt för allmänheten även i framtiden, säger Jan Nordwall, generalsekreterare på Sveriges Hembygdsförbund.

En jury kommer nu att bedöma de 128 bidragen som har anmälts till tävlingen och nominera tio finalbidrag. Juryn bedömer bidragen utifrån deras skyddsbehov, både vad gäller klimatkänslighet och stöldbegärlighet, samt framtida konservatorsproblem. Föremålens bakgrund och historia vägs också in. Finalisterna presenteras i mitten av augusti. Därefter kan allmänheten rösta på sin favorit bland de tio finalistbidragen på www.klenodsverige.se.

Klenod syftar till att lyfta fram och medverka till att rädda föremål som tillhör det svenska kulturarvet och som kan vara värdefulla både ur ett ekonomiskt och kulturhistoriskt perspektiv. Tävlingen vill också belysa vikten av att kunna skydda föremål mot stöld och klimatpåverkan samtidigt som de visas upp för allmänheten. Klenod 2011 stöds av Riksförbundet Sveriges museer och Sveriges Hembygdsförbund. Huvudsponsor är Milox Skyddsmontrar AB, som står för priset – en skyddsmonter värd 75 000 kronor. Medsponsor är konsttransportören MTAB.

Bilagor:
Om Klenod 2011
Kriterier
Lista över anmälda föremål per län

För mer information
Mats Persson, generalsekreterare Riksförbundet Sveriges museer, 0708-11 60 40, mats.persson@sverigesmuseer.se
Jan Nordwall, generalsekreterare Sveriges Hembygdsförbund, 070-794 91 24, jan.nordwall@hembygd.se

Bilder:
Om du är intresserad av bilder på något av de nominerade föremålen skicka ett mejl till info@klenodsverige.se eller ring 08-410 247 38.

Pressmeddelandet