Riksutställningar förbereder för att läggas ner som egen myndighet den 31 maj 2017. Riksantikvarieämbetet kommer från och med den 1 juni att ansvara för ett utökat uppdrag där bland annat museifrågorna ingår.

RU_omslagNär Riksutställningar läggs ned den 31 maj har myndigheten funnits i 52 år. Under dessa år har Riksutställningar producerat drygt 1 500 vandringsutställningar, ofta i samarbete med andra aktörer. De senaste sex åren har Riksutställningar också verkat som en resursmyndighet för Sveriges museer och utställare genom arbetet med omvärldsanalys och metodutveckling där tanken och handens arbete hänger tätt ihop. Riksantikvarieämbetet har kommunicerat hur de planerar att ta över ansvaret från Riksutställningar att stödja Sveriges museer. Riksutställningars studio för teknisk utvecklingsverksamhet med fyra anställda föreslås övergå till Riksantikvarieämbetet. I övrigt bedömer Riksantikvarieämbetet att annan verksamhet inte är föremål för verksamhetsövergång enligt lagen om anställningsskydd. Ytterligare 13 heltidstjänster kommer att utlysas i samband med det nya uppdraget.

I den avslutande hälsning som nyligen publicerades på Riksutställningars hemsida ger generaldirektör Jesper Tammilehto, en liten blick i backspegeln. Jespers hälsning kan ni läsa här»

Som ett sista farväl har Riksutställningar också botaniserat i sitt filmarkiv och gjort ett filmkollage om Riksutställningars historia. I filmen kan ni se hur Drömtåget såg ut på insidan, hör varför Klimatkamrarna var ett omöjligt projekt och möta en studiecirkelsdeltagare som aldrig hade sett en utställning – innan han gjorde en själv tillsammans med Riksutställningar. Här finns allt möjligt; från rabaldret kring Sköna Stund, till den magiska skåpbussen där Doktor Augenblick jobbar och fram till mer nutida klipp från Washingtonutställningen 2015 och tryckandet av guideböcker, in i det sista. Bakom produktionen står Lina Wennersten, redaktör på Riksutställningar.

Filmen hittar ni här»

 

Spara

Spara