Konst och skapande för de allra minsta

Dagen börjar med att jag städar undan efter gårdagens babyvisning med måleri. Då kom det nio små barn, fem mammor, tre pappor och en glad farmor. Jag visade Katarina Pirak Sikkus utställning Nammaláhpán och barnen kröp alla över golvinstallationen Tomhetens källa. Sedan fick de måla med ätbar färg som vi gjort av ägg, bär och grönsaker.

Babymåleri_365
Inför nystarten i nya museibyggnaden för snart två år sedan bestämde vi oss för att satsa stort på pedagogisk verksamhet: visningar, verkstäder och andra program för målgrupper i olika åldrar. Eller alla på en gång för den delen – i vår öppna bildverkstad skapar universitetsstudenter sida vid sida med barnfamiljer och pensionärer.

En av satsningarna är öppen kulturförskola på fredagarna, ett samarbete med Idean, Umeå kommuns förskoleutveckling. På fredagarna – som idag till exempel – kan föräldralediga med barn komma hit för att umgås, titta på konst och ta del av kreativa aktiviteter anpassade för små barn.

Kulturförskolan har blivit en populär mötesplats, och ett femtiotal besökare – både förstagångsbesökare och stammisar – kommer och går under dagen. På lekmattorna intill bildverkstaden leker några med klossar medan andra läser bilderböcker. Inne i verkstaden lockar vi till kreativt skapande; teman och material styrs av vilka utställningar vi visar. Just nu inspireras vi av Årets svenska bilderbok / Om detta talar man endast med kaniner med originalteckningarna till Anna Höglunds prisade bilderbok.

Kulturforskola_365

Så den här fredagen utforskar vi papper och bokstäver. Vid en arbetsstation målar vi med akvarellkritor direkt på de pappersklädda borden, vid en annan arbetar vi med papper i olika kvaliteter. Hela golvet är täckt med papperspåsar fyllda med silkespapper, kartongbitar och annat material som de riktigt små kan prassla med, vika och kasta. Vid en tredje station bygger vi tredimensionella bokstäver av kraftigt papper med hjälp av limstift, papperstejp och saxar.

Idag hinner jag också med tre barnvisningar och har valt att fokusera på Marja Helanders utställning Tystnad . Vi tittar på videoverket Trambo där konstnären själv, iklädd samekolt, hoppar på en studsmatta. Jag berättar om Sápmi och att Marja bor i det landet. Jag frågar om det är någon varit på invigningen av Kulturhuvudstadsåret och får målande berättelser om kalla fötter, renar, fyrverkerier och annat som hände på himlen den där kvällen. Visningarna utvecklas ibland till riktiga konstsamtal och jag blir ofta överraskad av barnens tankar om konsten.

//Maria Sundström

 

Maria Sundström är bildkonstnär och en av Bildmuseets konstpedagoger. Tillsammans med Lisa Lundström, museiintendent för pedagogik, har hon hittat nya sätt att låta små barn och deras föräldrar möta konsten tillsammans.

Bildmuseet i Umeå är en av de tre nominerade till utmärkelsen Årets museum 2014.