logo årets museum 2011Flygvapenmuseum i Linköping, MC Collection museum i Sollentuna och Stockholms medeltidsmuseum är de tre finalisterna i Årets museum 2011. Bakom utmärkelsen, som delas ut för femtonde gången, står Svenska ICOM (International Council of Museums) i samarbete med Riksförbundet Sveriges museer. Syftet är att uppmärksamma det museum som bäst visat prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. Vinnaren presenteras på museernas vårmöte den 30 mars.

– Vi vill uppmärksamma museum som arbetar innovativt med exempelvis samlingar, kommunikation, pedagogik eller med att dokumentera samtiden. Juryn, som har utsett finalisterna, kommer nu att besöka de tre museerna för att titta närmare på verksamheten, säger Mats Persson, generalsekreterare på Riksförbundet Sveriges museer.

De saker som särskilt bedöms är nyhetsvärdet, genomslaget för museet och mervärdet för museisektorn. Juryn kommer att besöka de tre museerna under februari månad. Vinnaren tillkännages på museernas vårmöte den 30 mars 2011 i Stockholm. Priset, som är ett vandringspris, består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom. Förra året utsågs Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn till Årets museum i Sverige 2010.

– Sveriges museer har 18 miljoner besökare varje år. Utmärkelsen Årets museum visar på museernas roll som en naturlig plats dit såväl gammal som ung söker sig för inspiration och nya kunskaper, säger Mats Persson.

Vem som helst har kunna föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Riksförbundet Sveriges museer, Svenska ICOM, Norsk museumsförbund, kulturutskottet och en kulturpersonlighet. Totalt fick juryn in 15 förslag till nomineringar.

Finalister 2011

Flygvapenmuseum i Linköping

Flygvapenmuseum är ett teknik- och kulturhistoriskt museum med utställningar om militärflygets utveckling från tidigt 1900-tal fram till i dag.

MC Collection museum i Sollentuna

MC Collection är ett museum som visar mer än 100 motorcyklar som på ett eller annat sätt påverkat motorcykeldesign.

Stockholms medeltidsmuseum

Stockholms medeltidsmuseum skildrar stadens uppkomst och medeltida utveckling och äruppbyggt kring några fasta fornlämningar, frilagda vid arkeologiska undersökningar 1978-80 på Helgeandsholmen.

För mer information

Mats Persson, generalsekreterare Riksförbundet Sveriges museer, 0708-11 60 40,

mats.persson@sverigesmuseer.se

Robert Sjöö, ledamot i juryn och styrelsen för Riksförbundet Sveriges museer, 070-724 11 88,

robert.sjoo@trafikverket.se

Cajsa Lagerkvist, ordförande i juryn och ledamot i Svenska ICOM, 0736-20 84 70,

cajsa.lagerkvist@varldskulturmuseet.se

Finalister till Årets museum 2011