Unga interners liv blir utställning
2014-01-14
Ungas väg till kriminalitet, deras möte med kriminalvården, synen på sig själva och vägen till arbete är utgångspunkten för projektet Ung i fängelse. Arbetets museum har nu fått närmare två miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för att genomföra satsningen som sker i samarbete med Kriminalvårdens anstalt i Luleå och Riksförbundet Attention.
Projektet ska resultera i en utställning och syftet är att lyfta fram unga kriminellas berättelser.
De unga intagna ges tolkningsföreträde och ansvaret för att jobba fram innehåll och form. Utställningen ska kunna gå på turné runt om i Sverige. På varje utställningsort kommer minst en tidigare ung intagen att anställas för att visa utställningen för grupper. Målet är att de unga som ingår i projektet ska få ökad självkänsla, känna social gemenskap och bli motiverade att ta egna initiativ till att komma ut i arbetslivet.
Som en del av projektet deltar de unga intagna i studiecirkeln Din egen berättelse. Studiecirkeln handlar om psykisk ohälsa och målet är att deltagarna ska finna styrka genom sina erfarenheter. Känslor kring skuld och utanförskap samt fördomar och generaliseringar om psykisk ohälsa tas också upp.
Projektet kommer att ske i samarbete med Kriminalvården, Anstalten Luleå och Riksförbundet Attention – Norrbotten, Luleå. Utställningen öppnar den 24 januari 2015 på Arbetets museum i Norrköping.
FÖR MER INFORMATION:
Sofie Lycksell, kommunikationschef, Arbetets museum 0708-28 05 03, sofie.lycksell@arbetetsmuseum.
Annelie Egelin Tärning, intendent Arbetets museum, 073-326 52 59, annelie.egelin@arbetetsmuseum.
Torkel Omnell, pressekreterare Kriminalvården. 011-496 33 30, torkel.omnell@kriminalvarden.
Anki Sandberg, ordförande Attention, 08-120 488 04, 070-717 40 25, anki.sandberg@attention-riks.