swedish-design-museum-foto-visit-sweden-465×310-365×292Museibegreppet används nu för förgylla marknadsföringen av Sverige som resedestination. Visit Sweden har öppnat vad man kallar  "virtuellt designmuseum" inom arkitektur, design och mode – Swedish Design Museum. Det lanseras på sociala medierna med fokus på målgruppen amerikaner, britter, tyskar och fransmän.

Premiärutställningen som heter Live from Sweden lyfter fram åtta föremål. Detta med hjälp av film och livesändningar som används i svenskarnas vardag. Utställningen har tagits fram av svenska designexperter.

- Medan många andra länder har pampiga nationella designmuseer väljer vi att visa upp föremål i ett virtuellt museum som är öppet för alla, dygnet runt. Visit Sweden öppnar Swedish Design Museum för att fler ska inspireras av det svenska sättet att se på design som användbar i vardagen. Därför vill vi visa hur människor använder föremålen med Facebooksändningar och film”, säger Jennie Skogsborn Missuna, Chief Experience Officer på Visit Sweden.

Syftet med satsningen är att engagera designintresserade människor i hela världen och att få fler besökare att besöka Sverige. Visit Sweden vill med initiativet ta tillvarata den kreativa kraft som finns i svensk design idag. Många utländska turister ser svensk design som praktisk, funktionell, hållbar och jämlik.

- Grundidén för designen i norr är att den är inkluderande – inte exkluderande – vilket gör det viktigt att visa upp hur den används. Det är där vanligt folk kommer in i bilden. Det är dem vi arbetar för”, säger Eero Koivisto, designer och grundare av Claesson Koivisto Rune och en av experterna bakom urvalet av designföremål till den första utställningen.

Satsningen finansieras genom Visit Swedens program Swedish Design Moves som pågår mellan 2016 och 2019 på uppdrag av regeringen tillsammans med Svensk Form, Association of Swedish Fashion Brands/ASFB, Sveriges Arkitekter samt Trä- och Möbelföretagen.

Till Visit Swedens satsning (öppnas i nytt förnster)>>