Den sjätte juni 2014 stod den så äntligen klar - Marinmuseums senaste tillskott – ubåtshallen med ubåten Neptun i huvudrollen och Hajen i biroll. Hur blev det till slut med utställning, föremål och program? Kom den publik vi tänkte? I detta och kommande två inlägg i bloggen kommer vi att berätta hur det blev och varför det blev som det blev.

Vi börjar med att backa bandet lite. Marinmuseum skulle utvecklas, förnyas och expandera – men till vad och hur? Och inte minst - för vem? Hur ser den framtida publiken ut? Vilka är deras behov? Hur förblir vi intressanta och relevanta?

Dessa frågeställningar triggade ett arbete med att ta fram en varumärkesplattform, en verksamhetsidé och en målgruppsdefinition – vilka kom att fungera som en kompass i det fortsatta utvecklingsarbetet.

Verksamhetsidén berättar vad vi vill att Marinmuseum ska vara -

”Vi ska tillsammans utveckla en storslagen mötesplats för Sveriges marina historia som ger besökarna kunskap, glädje, reflektion och samtidigt bidra till att bevara och bygga upp våra rika samlingar för framtiden.”

Marinmuseum 1Men för vem, hur ser publiken ut? Vi identifierade att alla våra målgrupper har någonting gemensamt, nämligen att de söker inspirerande och utvecklande aktiviteter – oftast på sin fritid och oftast i sällskap av andra. Ur denna segmentering föddes uttrycket ”Tillsammansson” – vilka är vår primära målgrupp. Familjen Tillsammansson kan ha i princip vilken sammansättning och vilket ursprung som helst – gemensamt är att det finns barn med, oftast i åldrarna sex till tretton år. Hos dem finns en upptäckarglädje och ett intresse av att lära sig nya saker i en lättillgängligt och begriplig miljö. Detta behov översätter vi till ”lustfylld kunskapsinhämtning”, vilket är något som finns med som ett mantra i vår dagliga verksamhet. Med detta mantra för ögonen har vi utvecklat ett målgruppsanpassat programutbud med aktiviteter som spänner från teateruppsättningar i samarbete med skolan, till musik och andra kulturformer genom ”Söndagskul” för hela familjen. Samtidigt förlorar vi inte det som är ett museums unika kärna – det är på riktigt.

Genom förändringsarbetet på Marinmuseum med ubåtshallen som främsta symbol har vi lyckats attrahera en större andel av ”Tillsammanssons” och skapat en arena för såväl för olika sorters kultur som för umgänge. A great day out helt enkelt.

// Louise Carlberg Verksamhetsutvecklare och Mats Sellfrid Museichef, Marinmuseum.

Marinmuseum i Karlskrona är ett av de tre museer som är nominerat till Årets museum 2015