Anna Rosengren: Vad räknas?
2012-02-22
Förra året var en succé för Sjöfartsmuseet Akvariet. Vi ökade försäljningen av årsbiljetter med 55 %, antalet återbesök med 31 % och antalet besökande barn ökade med hela 58 %. Besökare som använder våra utställningar, besökare som medverkar i våra aktiviteter. Dessutom extremt nöjda besökare. En fantastisk utveckling.
Jo, för tyvärr så fokuserar beslutsfattare ännu på antalet besökare. Att dessa ständigt skall öka. Men hur denna ökning sker diskuteras sällan. Jag önskar att intresset kunde svänga från kvantitet till kvalitet. För vilken typ av museer skapas när hetsen på fler besökare får styra? Och hur kan vi skapa verktyg för att mäta kvalitet?
I Storbritannien har nya metoder utvecklats, metoder som kan användas vid planering och utvärdering av museers verksamhet. Generic Learing Outcomes, GLO, och Generic Social Outcomes, GSO. Metoder som även börjar vinna mark här hemma. En mycket positiv utveckling.
Vill vi vara angelägna så är inte antalet huvuden som passerar våra dörrar som skall räknas. Istället är det annat. Det handlar om att titta på våra besökare. Vilka är de? Vad gör de hos oss? Hur länge stannar de? Kommer de tillbaka? Hur nöjda är de? Vad får de med sig av ett besök på museet?
Ett angeläget museum känner sin publik. Ett angeläget museum verkar tillsammans med sin omgivning. Det angelägna museet utvecklas inte i den publikhets som råder idag.
/Anna Rosengren
Chef vid Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg