till bloggen aJag blir så glad att Riksförbundet för Sveriges museer efterlyser en ”tydligare analys kring samlingarna, museernas kunskapsuppbyggnad och digitaliserings-frågan”. Vi sågs ju tidigare mest som ett vårdberg vilket gjorde mig riktigt nedstämd.

Jag har omprovat min roll i samlingarna många, många gånger och testat gränser, just nu bär jag medaljer i bomullsgarn och kask i ylle, vilket är mjukt och härligt. Senare i vår ska Armémuseum visst visa en utställning som heter ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” och jag vet att den innehåller klänningar. Kanske får jag möjlighet att prova en.

Det verkar ibland självklart att vi ska tiga och stå stilla som om det är museernas uppgift, att stanna tiden. Vi ska också lyssna till besökarna. Men när lyssnar de på oss? Tittar de överhuvudtaget på oss, ibland stirrar de i sina mobiler mer än vad de verkar kolla på oss. Vi har ju så mycket att berätta om man bara lär sig vårt språk.

Jag är trots allt väldigt lycklig över att få vara inne i museet. De flesta av mina bekanta ligger tysta i kartonger i bergrum, utan att ge ljud ifrån sig. Jag får ju vara med i rampljuset, har faktiskt en egen spot. Jag syns - alltså finns jag, får till och med skriva blogg. Ett ensamt rum i långvården är minsann inget för mig. I utställningen har jag kompisar från hela världen och från alla tider. Här hänger alla med alla oavsett inventarienummer materialkategori. Som ni läste om igår jobbar konservatorn för högtryck för att den moderna plasten också ska släppas in i vår gemenskap.

till bloggen bAvslutningsvis måste jag bara säga något om digitalisering. Samlingar KAN ALDRIG digitaliseras. Det är informationen om oss som kan digitaliseras och bilder av oss, men platta inte till oss som en samling pressade växter.

Ett häftigt digitaliseringsprojekt såg jag nyss på SVT se här: http://www.svt.se/kultur/film/janghorban-ny-film Det gav mig en massa idéer på bra och kluriga projekt. Hoppas bara att någon kan lyssna på samlingarna när digitaliseringen planeras.

//Inventarienummer 2016:04/19, Armémuseum

Armémuseum är ett av tre museer som är nominerad till Årets museum 2016. Fram till Museernas vårmöte i Linköping och Norrköping den 19-21 april då vinnaren koras kommer representanter från de nominerade museerna att stafettblogga här på Riksförbundet Sveriges museers webbplats.