Mega Mind Tekniska Museet, Albert France-Lanord ArchitectsVad vill vi att besökaren ska få med sig i huvudet när hen lämnar museet eller webbplatsen? Genom den frågan får vi naturligt in det livslånga lärandet i vår arbetsvardag. Vi vill göra världen mer begriplig genom att spegla teknik i samtiden, med historien som utgångspunkt och framtiden runt hörnet.

I utställningen MegaMind finns exempel på hur vi integrerar samlingarna i våra nya satsningar. Föremålen med en historisk kontext visar tillsammans den helhet som en smartphone innehåller idag. På ett lekfullt och lärande sätt vill vi att samlingarna används i museets verksamhet. Det är med lekfullhet och vetenskapligt djup som vi kan stimulera intresset för teknikens förändring i samhället.

Två kärnverksamheter under ett paraply, kanske är det lite ovanligt i museisektorn? Men helt naturligt för Tekniska museet. Och ett inspirerande exempel? På avdelningen Kunskap & Samlingar arbetar pedagoger, intendenter, arkivarie, föremåls- och konservatorsassistenter tillsammans med kunskapsuppbyggnad, forskning, dokumentation, samlingsförvaltning och lärande på museet.

DNG2016_EAFN_00052

När vi kulturarvar utgår vi från det program där vi har sammanfört dokumentation, insamling och utställningar. Just nu dokumenterar vi hur människor under flykt använder smarta mobiler och internet. Vi samlar in berättelser genom intervjuer, fotografering och förvärvar till exempel mobiltelefoner till samlingen. Materialet arkiveras och bevaras i Tekniska museets arkiv och magasin. Till hösten används det i en utställning. De nyanlända svenskarna är en del av Sveriges kulturarv. Vi har utifrån vårt nationella uppdrag att ansvara för det tekniska och industrihistoriska kulturarvet valt att låta andras berättelser, andra än de som brukar komma till tals, få bidra till kulturarvet.

Ett museum utan väggar är ett museum som har sina föremål på andra platser än i det egna museet. Just nu har vi 600 utlånade föremål på 105 platser i både Sverige och som längst bort – i Japan! Vi vill låna ut föremål utan att ta ut onödiga avgifter eller ställa för höga krav. Våra samlingar ska användas. Därför har vi också beslutat oss för att lägga ut våra bilder med så fria licenser som möjligt. Blir du nyfiken på vad Tekniska museet har i samlingarna? Då ska du absolut besöka DigitaltMuseum!

/Åsa Marnell, avdelningschef för Kunskap & Samlingar

nominerad2016_logo

Tekniska museet är ett av tre museer som är nominerad till Årets museum 2016. Fram till Museernas vårmöte i Linköping och Norrköping den 19-21 april då vinnaren koras kommer representanter från de nominerade museerna att stafettblogga här på Riksförbundet Sveriges museers webbplats.