Hej på er, vad kul att jag ska få gästblogga en vecka!

Jag som skriver heter Charina och jobbar på Jamtli i Östersund.

StafettbloggPå bilden ser ni en av våra löneförmåner – att då och då få borra in näsan i ett krulligt lamm. Så här års är det rena förlossningsavdelningen ute i Jamtlis ladugård. Varje vecka föds det nya lamm, killingar eller kalvar. Dessutom har Jamtli hästar, höns och kaniner.

Djuren har en central roll på Jamtli. Året runt är de en besöksanledning för familjer och andra djurintresserade. Djuren är ofta ute. Barnen står vid gärdesgården, pratar med djuren och räcker fram några omsorgsfullt plockade grässtrån. Under en timme varje dag kan man också titta in i själva ladugården, som är av äldre snitt och ska föreställa hur en ladugård såg ut för ungefär 100 år sedan.

På sommaren är djuren ännu viktigare. Under åtta veckor varje år byter Jamtli skepnad från ett ”vanligt” museum till temapark. De historiska husen fylls av ett 30-tal aktörer som interagerar med varandra och med publiken i ett ständigt pågående rollspel. Ute på friluftsområdet visas vardagslivet som det kunde se ut år 1785, 1895, 1942, 1956 och 1975. De äldre miljöerna skulle bli oerhört fattiga om inte en höna kunde springa runt på Per Albin-torpet 1942, eller om inte bonden på Näsgården kunde spänna hästen för slåttermaskinen och slå hö som 1895.

Sedan några år tillbaka gör djuren nytta också på ett annat sätt. En gång i veckan får ladugården besök av patienter som rehabiliteras från psykisk sjukdom. Att ta hand om djuren hjälper dem i deras tillfrisknande. En flicka med självskadebeteende får gråta ut i en hästman. En medelålders man som lidit av depressioner under lång tid, delar numera in tiden i ”före och efter Jamtli”.

Vår starkaste övertygelse är denna: att Jamtli kan vara både kommersiellt och allmännyttigt. Vi kan både driva en stor besöksanläggning och ha smala sociala och pedagogiska projekt. Vi måste inte välja. Styrkan ligger i att vi kan göra båda.

/Charina Knutsson
Bitr. museichef på Jamtli som är ett av tre nominerade museer till Årets museum 2013