Elisabet Hedstrand_frontFör drygt fyra år sedan började jag jobba på Waldemarsudde. Mitt uppdrag var att starta upp en pedagogisk verksamhet för barn och unga. Hur skulle det gå? Många på museet var oroliga. Konstnärshemmet Waldemarsudde har en mycket känslig miljö. Med facit i hand kan jag säga att det har gått jättebra!  Vi har mer än fördubblat antalet barn som besöker museet och på några få år har vi gått från en handfull skolklasser årligen till ca 150 skolklasser per år. Kanske vi kan toppa det i år, vi ligger redan bra till.

Genom ett strategiskt utvecklingsarbete har vi byggt upp en verksamhet från grunden som tar sin utgångspunkt i det som gör Waldemarsudde unikt. Allkonstverket Waldemarsudde där konsten samspelar med arkitekturen, konsthantverket och trädgården. Många barn har besökt Waldemarsudde de senaste fyra åren för att uppleva prins Eugens landskapsmåleri och prova på friluftsmåleri. Att måla ute i det fria är en fantastisk känsla.

_MG_9754

Ett viktigt led i museets satsning på barn och unga bestod i att öppna en ateljé för skapande verksamhet. Valet av lokal för ändamålet blev ”Det Gamla huset” som fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet. Ateljén som invigdes hösten 2013 är helt reversibel och troligtvis Stockholms vackraste ateljé för barn och unga. Vårt mål är att varje barn som deltar i museets ateljéverksamhet skall få chansen att finna sitt eget uttryck och växa i mötet med konsten.

IMG_0023

Den skapande verksamheten för barn och unga utgör ett värdefullt mervärde till museibesöket. Under vinterhalvåret, när Gamla huset stängs för säsongen, erbjuder vi visningar med workshops i bildanalys som genomförs i utställningarna. Alltfler inser vikten av att lära sig bildanalys i vår tid där vi möts vi av ett ständigt flöde av bilder i reklam, media och sociala medier. Vi på Waldemarsudde erbjuder en kreativ verksamhet med konstnärlig kvalité där barn och unga ges en möjlighet att utveckla sin förståelse av konst och bild som kommunikation både genom eget skapande och genom att öva sin bildförståelse.

/Elisabet Hedstrand, museipedagog Prins Eugens Waldemarsudde

 

Prins Eugens Waldemarsudde är en av de tre nominerade till Årets museum 2017. Juryns motivering lyder: Med ett strategiskt visionsarbete har museet öppnat och vidareutvecklat sin verksamhet och identitet vilket fått genomslag hos publik och i media. Satsningen på barn och unga har fördubblat antalet yngre besökare vilket kan läggas till arbetet med att stärka bildämnet i skolan och projekt för integration. Forskningsbaserade utställningar, nutida konst, frågor kring representation och tolkningsföreträde, genusperspektiv, spännande kunskapskoncept och ny pedagogisk verksamhet har skapat ett aktivt och engagerat museum. Museet har lyckats att balansera sin höga självfinansiering med grepp som att överta fastigheten i egen regi där medel frigjorts till gagn för verksamheten.

www.waldemarsudde.se