Jesper Magnusson: Fredens Hus
2013-05-08
2013-05-08
Hösten 2005 byggdes utställningen Fred&Krig i dåvarande Fredsmuseums lokaler i källaren vid slottets södra torn. Föreningen Fredsmuseum på Uppsala Slott var initiativtagare och styrelsen var inställd på att verksamheten troligtvis skulle läggas ner inom 6 månader. Frågetecknen var många, hur skulle verksamheten finansieras, hur skulle elever och ungdomar nås och vad skulle uppmärksammas pedagogiskt. I december 2005 invigdes Fredsmuseum.
Drygt 7 år senare står vi här i nya lokaler med nytt namn och med en verksamhet som stadigt växer. Mer än 2200 klass- och ungdomsaktiviteter har nu genomförts med fler än 70 000 barn och ungdomar. Hur gick det till?
Själv halkade jag in på det berömda bananskalet när Fredsmuseum varit öppet i 3 månader. Frågan jag fick var lika enkel som inspirerande. Fredsmuseum behöver bygga upp en skol- och ungdomsverksamhet från grunden, är du intresserad? Då trodde jag att det rörde sig om ett kortare projekt, kanske 2-3 månader. Det visade sig att jag hade fel.
Redan veckan efter att mitt uppdrag påbörjats samlade jag nästan 25 högstadie- och gymnasielärare i Fredsmuseums lokaler. Under en hel kväll diskuterades vilka områden inom fredstemat som lärarna behövde fler övningar om. Veckan efter genomfördes en liknande kväll med lika många högstadie- och gymnasieelever. För ungdomarna var frågeställningen något annorlunda – vilka pedagogiska metoder lärde de sig mest av? Svaren blev väldigt tydliga och redan ett par veckor senare genomfördes de första klassaktiviteterna och under våren skapades flera praktiska pedagogiska övningar.
/Jesper Magnusson
Verksamhetschef, Fredens Hus