På väg från Tallinn efter några dagar med nätverket för museer kring Östersjön, Network of Museums in the Baltic, där kulturturism var temat för mötet. Nätverket som växer snabbt skiljer sig från de flesta nätverk då det bildades i syfte att stärka museer med olika inriktning och storlek på institutionell nivå. Medarbetarnas kontakter och internationella erfarenheter är viktiga, men det är lätt att kunskapen försvinner från museerna när en person går i pension eller byter arbetsplats.

Olde HansaKvällen före nätverksmötet besökte vi medeltidskrogen Olde Hansa, som visade kulturturism när den är som bäst - välkomnande kunnig personal, "äkta" miljöer och god mat! Ölen är mer en kulturhistorisk än kulinarisk upplevelse. De officiella mötena hölls på Tallinns friluftsmuseum, Vabaõhumuuseum.

Museum as a Counselor and an Actuator The role of museums in regional development, var temat för årets konferens. Att se museerna både som en motor och tillväxtfaktor i samhället är en uppfattning som fler och fler delar, kanske särskilt i turistregioner. Att flytta fram museernas positioner inom kulturturismen är för många museer närmast en överlevnadsfråga. I Sverige går Riksförbundet Sveriges Museers Mats Persson i spetsen för arbetet genom sitt handslag med Magnus Nilsson, ordförande i Svensk Turism AB, men vi andra måste också dra vårt strå till stacken - det måste bli verkstad! Jag tror till exempel att fler museer kan ta hand om den regionala eller lokala turistbyrån. Vilken start för turisterna det kan bli, turister som kanske aldrig satt sin fot på ett museum! Museum Lolland Falster i Danmark är ett utmärkt exempel på att det stärker både museiarbetet och turismen.

En viktig fråga för nätverket och konferensen var att rigga ett Flagship Project: Cooperating for Cultural Tourism in the Baltic Sea Region, ett projekt tillsammans med många andra intressenter, främst turistindustrin och destinationerna. Intresset var överväldigande och många vill engagera sig i arbetet.

Ett 80-tal deltagare på konferensen fick dessutom höra om en ny museilag för Estland där man bland annat låter museerna sälja föremål man inte anser sig ha behov av och där intäkterna går tillbaka till en gemensam museipott för inköp, samtliga Estlands 7,5 miljoner föremål i de statsfinansierade museerna ska vara digitaliserade inom 5 år, även privata museer med 1,5 miljoner föremål kan få stöd till detta. Dessutom ska vuxna få reducerade entrépriser på museerna om de tar med sig barn. Museerna klassas också som utbildningsinstitutioner.

Den estniska staten har även förklarat 2013 som ett kulturarvs- och museiår med både initiativ och stöd till massor av konferenser och aktiviteter som stärker museer, kulturmiljöer och kontakterna med allmänheten. Statsförvaltningen verkar ovanligt drivande, men också kunnig i museifrågor.

Konferensen var fri från nationalistiska övertoner och gav många exempel på museernas förmåga att hitta nya idéer och infallsvinklar på uppdraget att vara både samhällets minne och en del i framtiden.

Nätverket växer snabbt och det känns bra att ansvaret delas på flera museer.
Se mer på www.baltmus.net.

//Lars Sjösvärd
Landsantikvarie/Chef Gotlands Museum