Utanför Nordiska museet står en ganska fånig skylt, ungefär: ”Sjösjuk? Kom in och få fast mark under fötterna”. Men människor som inte känner sin egen eller sin grupps historia, står sällan stadigt på jorden. Och om man inte står stadigt så är det svårare att förstå varför man reagerar som man gör eller varför man behandlas som man gör.

StafettbloggDet är en av de stora klassmarkörerna – känner du din historia eller inte? Överklassen har kunnat visa upp familjeporträtt i generationer, släkthistorien blir en del av det egna arvet som oftast ger en säkerhet i livet. Den som inte vet någonting famlar. Om man dessutom blir illa behandlad, ja då är det än viktigare att man vet var man kommer ifrån och att man  inte behöver förneka sin bakgrund. Först då kan man strida med kraft för sin sak. Människor med en funktionsnedsättning har behandlats illa – men diskrimineras ofta även idag.

Jag minns när jag var barn på 50-talet och mamma, pappa och jag var ute och gick. Mamma satt i rullstol och ofta stannade folk och stirrade på henne. En gång lipade jag åt några stirrande tanter. Mamma blev förskräckt: ”Så får du väl inte göra”! Men pappa sa: ”Låt flickan lipa. De där människorna har ju inget folkvett själva”. Jag minns hur jag sträckte på mig. Och aldrig någonsin skämdes jag för min mamma eller tyckte att hon var pinsam.  För pappa gav mig rätten att vara stolt, inte krypa eller acceptera att bli illa behandlad.

Inom HAIKU startar vi en webbinsamling av livsberättelser från människor med en funktionsnedsättning under vintern. Det ska vara möjligt att teckna in sin berättelse, om man talar teckenspråk eller tala in sin berättelse om man inte kan skriva. Och i höst går vi ut med en enkät till ett hundratal museer för att höra om vad man har i sina gömmor och vad man har gjort i utställningsväg. Men framför allt vill vi starta en dialog och diskussion, hitta goda exempel, inbjuda till seminarier och utvidga mångfaldsbegreppet till att tydligt också omfatta funktionshinder.

/Margareta Persson som är projektledare för HAIKU, ett arvsfondsprojekt mellan HandikappHistoriska Föreningen, Nordiska museet och Historiska museet.