Pernilla Schedin: En hållbar framtid för museerna
2012-04-05
På Vänermuseet arbetar vi aktivt med miljöperspektiv. Vi är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och miljöarbetet går som en röd tråd i vår verksamhet. Det känns bra och rätt utifrån vårt uppdrag att arbeta med Vänerns natur- och kulturarv. I utställningar och programverksamhet lyfter vi och diskuterar frågor som finns kring miljö, vattenresurser, vattenkvalitet m.m. För Vänermuseets del är det också spännande att ingå i ett Biosfärsområde i form av Södra Vänerskärgården med Kinnekulle som består av kommunerna Lidköping, Götene och Mariestad. För ett Biosfärsområde ska hållbar utveckling genomsyra allt.
Intressant i sammanhanget är också Sveriges arbete med den europeiska landskapskonventionen. Landskapskonventionen understryker att landskapet är en gemensam tillgång och ett gemensamt ansvar. I landskapet möts många olika värden och tillgångar såsom kulturella, ekologiska och sociala med mera. Det krävs samarbeten och samsyn för att landskapets mångfald av värden ska kunna hanteras på ett hållbart sätt.
Hur kan museerna samverka och lyfta frågor kring hållbar utveckling? När det gäller hållbar utveckling pratat vi oftast om miljö, en del om ekonomi men i dagsläget inte så mycket om social hållbarhet. Museerna borde ha alla möjligheter att diskutera social hållbarhet utifrån de långa tidsperspektiv som vi arbetar med. Vi har oftast människorna nära i våra berättelser, kulturlandskapet finns närvarande och vi arbetar också till stor del med den traditionella kunskap som finns bland hembygdsföreningar med flera.
För Biosfärsområdet har Vänermuseet tillsammans med Mariestads och Götenes kultursektor börjat prata samverkan med fokus på social hållbarhet. Min förhoppning är att vi inom Museinätverk Väst i Västra Götalandsregionen ska börja prata mer om samverkan utifrån social hållbarhet. Vi har alla möjligheter att utveckla något spännande och givande kring hållbar utveckling!
Pernilla Schedin
Museichef Vänermuseet