”Now, behind that door is Edison's actual preserved brain. Ordinarily, folks, tour groups are not allowed to see it. And of course, today will be no exception.”

Artikeln som jag aldrig skrev är ”Museums through the eyes of the Simpsons”. Satirserien The Simpsons har få konkurrenter i att spika knivskarpa betraktelser på västvärlden.

StafettbloggCitatet ovan är från en museiguide på Thomas Edisonmuseet som under sin visning stannar till vid en stängd dörr med ett sammetsrep på ställning framför. Det är inte bara oerhört roligt, utan som så många gånger förr får man som museitjänsteman en inblick i hur allmänheten uppfattar oss. Bland annat så har museer hemligheter som man inte berättar om och har man något extra värdefullt ställer man sammetsrep framför. Familjen Simpsons två extremer i museitermer är pappa Homer och dottern Lisa. Hon älskar museum, och beger sig gärna dit på helgerna. Homer följer ogärna med och när han gör det är det av kärlek till sin dotter.

Lisa känner sig hemma på museum och får uppfostra sin far i museikoder som gör gällande att sammetsrepet är heligt. På den egyptiska utställningen på Springsonian blir Lisa hänförd när hon ser den mystiska Isis Orb som ingen arkeolog vet vad det är. Homer sträcker sig efter artefakten men Lisa hejdar honom. ”Oh, we can't touch it, dad! It's behind a velvet rope! A velvet rope...”

Exemplen är många fler och skulle som sagt kunna fylla en artikel. Vad jag har med mig förutom skratten är just allmänhetens bild av museer och det är vårt jobb att attrahera både Homer och Lisa. Dock är Lisa Simpson den viktigaste att nå. Det vetgiriga, nyfikna barnet med utvecklade intressen borde vara vår främsta målgrupp och vi måste erbjuda dem mer av vår verksamhet att ta del av. Noggrant ska vi lägga resurser på att bredda vår publik men vi måste också vara seriösa i att ta hand om vår unga kärnpublik. Göra saker för de som faktiskt är intresserade av vårt innehåll. Göra det med kvalitet, vara ihärdig och värna om återbesöken.

Pontus Forslund, fil.mag i Internationella Museistudier, är museipedagog på Göteborgs stadsmuseum, skribent, speaker och driver ”Balls & Boots – The Football Museum Blog”.