Igår var jag med när Kulturbryggan presenterades vid en presskonferens i Rosenbad. Kulturbryggan är en statlig utredning som ska pågå till december 2012. Men som också ska dela ut 50 miljoner, fördelade på 25 miljoner per år 2011 och 2012, till nyskapande och banbrytande initiativ inom hela kulturområdet. Kulturbryggan ska också hitta samverkan med andra finansiärer och vara ett alternativ till andra statliga bidragsgivare. Låter det som en utmaning? Det tycker jag också, och då är jag ändå ledamot i kommittén.

StafettbloggFör några år sedan hade jag förmånen att tillsammans med Philip Johnsson arbeta med ett av Framtidens kulturs programområden. Vi träffade massor av intressanta människor och fick ta del av en mängd spännande, udda, knasiga och underbara idéer och projekt. Vi upptäckte att nyskapande och gränsöverskridande kulturverksamheter ofta söker alternativa vägar att organisera och finansiera sin verksamhet. De vanliga stöden till kultur passar ofta inte för deras behov och önskningar. Även om vilja finns hos en kommun eller region kan det vara svårt att veta hur man på bästa sett ska stödja en kulturverksamhet som man kanske inte riktigt förstår sig på. Här hoppas jag att Kulturbryggan kan gå in och göra skillnad!

Men hur definierar man då vad som är nyskapande eller innovativt? För några år sedan satt jag med i en internationell arbetsgrupp som hade till uppgift att plocka fram ett antal innovativa initiativ inom stadsutveckling. Vår brittiske ordförande hade stora problem med att begreppen var så diffusa, och gruppen avsatte flera möten åt att försöka formulera en definition och rita en figur som kunde ringa in och säkerstäkublla vilka kriterier som skulle vara uppfyllda för att satsningen skulle vara innovativ. Ju längre vi höll på desto komplexare blev figuren, till slut hade gruppen fått fram något som liknade Rubiks kub, en matris i 3 dimensioner! Vid det laget hade jag gett upp; övertygad om att det inte går att fånga in det innovativa i en formel. Kanske är det precis tvärt om, att det som ingen annan gjort förut helt enkelt inte kan beskrivas i förväg?

Kulturbryggan öppnar för ansökningar den 2 maj. Att det finns massor av spännande och oprövade idéer inom museiområdet är jag fullständigt övertygad om. Därför uppmuntrar jag er alla att ta kontakt med Kulturbryggans kansli för att få ytterligare information om hur man söker, så att det finns flera riktigt bra projekt på bordet när vi i kommittén träffas den 16 juni för att fatta beslut om första omgångens ansökningar!

/Rebecka Nolmark

Rebecka Nolmark äger och driver konsultfirman Node AB. Rebecka har utifrån sin bakgrund som kulturvetare med inriktning mot museivetenskap flerårig erfarenhet av operativt museiarbete såväl inom pedagogisk och utåtriktad verksamhet som i ledande ställning. Som konsult har Rebecka särskilt arbetat med strategiskt utvecklingsarbete inom kulturområdet samt i de sammanhang där kultur och kulturarv interagerar med övriga samhällssektorer. Vidare är Rebecka ledamot i kommittén ”Kulturbryggan”, ägarrepresentant i styrelsen för Vaxholms Fästningsmuseum AB, ledamot i Vattenfalls kulturarvskommitté och svensk delegat och arbetsgruppsordförande i en COST-aktion (FoU-samarbete inom EU) med inriktning mot strategier för landsbygdsutveckling.