StafettbloggDen här veckan har NCK arrangerat en visning i Jamtlis hårda samlingar för personer som arbetar med till exempel konsthantverk, design och formgivning. Tanken är att äldre föremål - alltifrån ostformar, kjolvärmare, storsjöodjursfällor, fängelsedörrar, golvur till järnspisar, svepaskar, sidensjalar och jämtskåp - kan ge inspiration till nya produkter. Denna veckas visning var den fjärde i ordningen under hösten. Intresset ifrån målgruppen, i första hand småföretagare inom hantverksyrken, har varit stort och entusiasmen såväl under som efter visningarna går inte att ta miste på.

Visningarna är en del av NCK:s satsning på kulturella och kreativa näringar. Inom ramen för projektet Kulturarv i rörelse vill vi få företagare eller personer som funderar på att starta en näringsverksamhet att se kulturarv som en resurs och samtidigt visa vilken typ av tjänster kulturarvsinstitutioner kan bistå med. Det handlar också om att ta fram modeller för hur man inom kulturarvssektorn kan arbeta med dessa frågor.

besok-pa-havre-013Produktutveckling, som är höstens tema i projektet, är utan tvekan ett område där kulturarvsinstitutioner har oöverträffade resurser. Ett annat viktigt område, som vi utvecklade och testade under våren, handlar om berättande eller ”storytelling”. Berättande kan användas på många olika sätt i ett företags utveckling, för att stärka varumärket, skapa sammanhållning, stolthet eller väcka kundens intresse för en produkt eller en tjänst. Här är såväl museum som arkiv verkliga guldgruvor.

Men det finns otroligt många olika sätt på vilka man kan använda kulturarv i företagande. För att visa på alternativ arbetar vi mycket med exempel. Vi samlar helt enkelt på länkar till företag som, i smått eller stort, använder kulturarv. Länksamlingen, projektets inspirationssida, fylls på allt eftersom. Och, jag lovar, när du väl börjat se kulturarv i företagande så kommer du att se det – överallt!

 

/Sara Grut, Project manager and researcher, NCK.