Mikael Dunker från Sveriges Järnvägsmuseum skriver här sitt sista blogginlägg om Järnvägsmuseets 100-årsfirande.

Så kom äntligen jubileumsdagen den 23 maj. Ett fullspäckat program med ångtågstrafik som saknar motstycke i världen, varietéshow, drop-in bröllop och mer därtill! Hur skulle dagen bli? Spådamen hade kanske svaret, där hon satt och kikade i sin kula på Sveriges Järnvägsmuseum.

image0148626 personer gästade Sveriges Järnvägsmuseum på 100-årsdagen. Foto: Lennart Lundgren

Exakt klockan 10 öppnade en förväntansfull och tidsenligt klädd museichef grinden till museet och den långa kön ringlade in på det smyckade området som andades tiden runt 1915. Det fanns väldigt mycket att uppleva för både diggare och vanligt folk – de som hade rest längst kom ända från Australien! Norrmän, tyskar, engelsmän och förstås tusentals svenskar fick se de historiska tågen som satts samman, exempelvis Första tåget, Pionjärtåget och Kungatåget. Det var människor precis överallt och några hade placerat sig på kullarna med filmkameran i högsta hugg – en sån här chans kommer inte igen och det gäller att dokumentera allt för att kunna njuta av reprisen i lugn och ro när folkstormen lagt sig J

image015Sveriges Järnvägsmuseums område var fyllt till bredden med gäster. Foto: Lennart Lundgren

Redan vid lunch hade försäljningen av förfriskningar vid läskeblaskträdet tagit slut och det handlades hejvilt på sekelskiftesmarknaden! Klockan 11.50 rullade Kungatåget á 1895 med loket Cc 404 in och kort därefter höll Trafikverkets tf generaldirektör Torbjörn Suneson ett jubileumstal – mäkta imponerad av tillställningen.

image016
Kung Oscar II (spelad av Sveriges Järnvägsmuseums Peter Iller) och Drottning Sofia (spelad av Sveriges Järnvägsmuseums Kristin Thorrud) hälsas välkomna av museichef Robert Sjöö. Foto: Lennart Lundgren
 
Turerna med häst och vagn var väldigt populära, likaså möjligheten att åka med ångloket ”Lessebo”, Kosta-Lessebo Järnväg nr 2, med sommarvagn från Helsingborg-Rå-Ramlösa Järnväg som trafikerade smalspåret nära Hennan station. I parken intill var det hela 16 par som vigdes denna pingstafton – både prästen och de borgerliga förrättarna hade fullt upp, kan man lugnt konstatera!

image017Mikael Rusthoi som är anställd vid Green Cargo fick sin Annica Lindström. Vigselförrättare var Anéa Elfving. Foto: Britt Mattsson

Marknadsföringen, som nog kan sägas vara den mest omfattande i Järnvägsmuseums 100-åriga historia, lyckades! Kanske lite för bra till och med, eftersom bilköerna byggdes på i närområdet (Polisen hade dock underrättats på förhand, precis som vi alltid gör då vi väntar många gäster), men även våra egna tåg fylldes snabbt och många fick tyvärr vänta kvar på perrongen. Bra väder brukar också hjälpa till, så även denna dag.

Ingen är således perfekt, även om målen sätts högt så brister det nånstans. För visst fanns det önskemål om fler matställen samt fler toaletter – detta tar vi till oss. Att museet blivit så populärt (förra året passerades milstolpen 60.000 gäster) är förstås riktigt stort och kul, men helt klart har vi vuxit både upp och ur våra lokaler. Under de närmsta åren, av de kommande hundra, hoppas vi kunna åtgärda detta vid en framtida ombyggnad!

image018Uppklädd personal, utställare, volontärer och gäster framför Hennan station. Foto: by Carolin

Vi vill rikta ett stort tack till alla som gjorde dagen möjlig – ni vet vilka ni är – och ni ska veta att ni är ovärderliga för oss!

Några besökssiffror från ”Superveckan” i Gävle 2015
Järnvägsmuseum: 8626 personer vid jubileumsdagen 23 maj
Furuviksparken: Närmare 7000 personer vid öppningen 23 maj
Gavlevallen: 6357 personer vid invigningen av nya fotbollsarenan 20 maj

Nu ser vi fram emot sommaren med öppet fordonsmagasin och dagliga turer med rälsbuss, motorsöndagar och mycket annat. I höst gästas vi av Krokodilen. Vilket fortsatt jubileumsår vi har att leverera. Välkommen!

dunker

 

 

 

/ Mikael Dunker,
Stolt marknadsansvarig vid Sveriges Järnvägsmuseum