Vi har tillsammans ett ansvar att skapa något konstruktivt och hoppfullt.

Tina fotoUnder 2016 har jag varit utställningsproducent för VI & DOM – en utställning om hatbrott på Polismuseet. Det här är en utställning som jag inte kunnat hålla ifrån mig. Kanske finns det inget annat sätt att göra det på? För vem kan distansera sig från de människor vi har mött och deras berättelser om hatbrott och utsatthet? Men det är verkligen inga offer jag har mött. Deras kamp, engagemang och mod har varit påtagligt.

Hur skulle jag kunna glömma mötet med Naser? Hans berättelse väcker både hopp och förtvivlan. En höstdag 2010 sköt någon in i hans skrädderi. Skotten missade med några centimeter. Chockad sprang Naser ut ur affären. Han såg då en man som snabbt tog sig från platsen. När Naser grep tag i mannen för att fråga vad det var frågan om, blev han skallad så att hans framtänder slogs ut. Strax efter händelsen grep polisen Peter Mangs som misstänkt för flera mord i Malmö.

naser3Naser kom till rättegången med en bukett blommor i olika färger. Blommorna ville han ge till Peter Mangs, för att visa honom att han hade fel. Vi blir vackrare om vi är olika. Hatet och våldet får inte vinna. ”Om jag väljer att hata, vad är det då för skillnad på mig och Peter Mangs?”

Den 22 oktober 2015 kom det in en maskerad man på Kronans skola i Trollhättan och högg ihjäl tre personer. De som blev attackerade hade alla mörk hudfärg. Motivet var rasistiskt. Mötet med skolan i Trollhättan ett halvår efter attacken väckte hopp. Jag möter en skola där eleverna kommer fram och kramar rektorn där korridorerna är fyllda av skratt. En skola som inte ger efter för våldet och hatet, utan fortsätter kämpa, skratta, kramas. Det var oerhört svårt att ta sig igenom korridorerna och höra rektorn återberätta det fruktansvärda som skedde 2015, men också oerhört trösterikt att korridorerna nu är fyllda av livslust.

KronanVY2

Den här utställningen ställer höga krav på Polismuseet och på våra besökare. Vi har tillsammans ett ansvar att skapa något konstruktivt och hoppfullt. För rädslan, våldet och hatet får aldrig vinna.

/Tina Landgren, utställningsproducent på Polismuseet

Läs gärna museichefen Henrik Lindborgs inlägg om Polismuseets arbete med utställningen»

Spara

Spara