Viveka Löndahl: Ringar på vattnet
2012-09-28
Placeringen i mitten av Östersjön har gjort Åland mottagligt för impulser från omvärlden som format samhället organiskt. Havet som förenat övärlden med omvärlden. Där sjöfarten gjort att människor ända sedan Hedenhös fått influenser från när och fjärran och kommit hem med nya intryck, saker och ”nymodigheter” från hela världen. Det är ett samhälle som lever i ständig rörelse liksom det vatten som omger det.
Hur går det här ihop med Nationernas Förbunds beslut där ålänningarna ska säkerställas och garanteras bevarandet av dess svenska språk, kultur och lokala traditioner?
I det här ösamhället med alla dess influenser från kors och tvärs, när och fjärran och dess flerfaldiga identiteter ligger snarare utmaningen i att fånga komplexiteten och inte gå in för de lättare generaliseringarna. Processen av utformandet av basutställningen utgår därför ifrån inkluderande. Arbetet kommer att kräva nya glasögon i form av interna diskussioner och utbyte med andra kollegor från olika institutioner i bland annat Sverige.
Idéer, tankar och influenser sprider sig som ringar på vattnet. För Ålands del - som en utpost, ett mellanland och brygga mitt i östersjön - ter sig sammarbetet mellan olika kulturarvsinstitutioner helt naturligt. Detta både lokalt och internationellt men främst på det nordiska planet. För er svenska kollegor kanske det kan vara intressant att veta att Åland i nordiska projektansökningar är att räkna som en egen part på grund av sin regionala status. Så vem vet var det är för spännande gemensamma projekt som framöver seglar upp i horisonten.
/Viveka Löndahl, landskapsantikvarie/byråchef vid museibyrån, Ålands landskapsregering