MUSEERNAS VÅRMÖTE

Varje år möts sektorn för konferens samt Sveriges Museers årsmöte

Museibranschens viktigaste möte

logga vaarmoete 2023

 

Anmälan och program för vårmötet i Västerås >>

Härmed presenterar vi stolt programmet för Sveriges Museers vårmöte i Västerås den 25-27 april.

Vi är djupt imponerade av alla er runt om i Museisverige som varje år bidrar till att vi kan ha en så hög kvalitet på innehållet i vårmötet. Vi vill också lyfta insatsen som projektledarna Lina Ahtola och Anna Blom Allalouf gjort med att mejsla fram en angelägen huvudsession första dagen och valbara parallella och högst museiaktuella spår under den andra. Nu hoppas vi på ett brett deltagande! I pauser och på kvällarna finns tid för de där samtalen som vi längtar efter. Vi ser också nyfiket fram emot utdelningarna av museiprofessionella utmärkelser. På plats i Västerås bjuds på stadsvandringar och till och med en konstjogg i gryningen. Tredje dagens program innehåller unika utflyktsmöjligheter som du inte vill missa.

Vårmötet invigs av kulturminister Parisa Liljestrand som också delar ut priset för Årets Museum. Det övergripande temat är ”Museer i samhällets tjänst? – Konsten och kulturarvets betydelse för samhällsutvecklingen”. Vårmötet ger tillfälle att hitta nya samarbeten, tillsammans lyfta våra verksamheter och inte minst stärka branschen. Äntligen är det dags för museernas bästa mingel.

Värdorganisationer 2023 är Västerås museer och Västmanlands läns museum. Samarbetsparter är Riksantikvarieämbetet och Svenska ICOM. Sponsorer är Västerås stad, Region Västmanland och MTAB/Museiservice. Tack till alla er som gör vårmötet möjligt.

Sista anmälningsdag för deltagande på plats är 26 mars. För dig som vill delta digitalt är sista anmälningsdag 18 april. Programmet som streamas kommer också finnas tillgängligt i efterhand för dig som är anmäld.

Sveriges Museers ordförande summerar vårmötet 2022>>

Vårmötet 2022 ägde rum 26–28 april 2022 i Halmstad och arrangerades av Sveriges Museer i samarbete med Halmstads kommun och Stiftelsen Hallands länsmuseer.
Temat för 2022 års vårmöte var hållbarhet och museernas roll i klimatkrisen. Hur kan museerna på olika sätt bidra till en miljömässigt hållbar värld och hur ska vi rusta oss för att möta pågående och kommande klimatförändringar? Och handen på hjärtat- hur möter svenska museer klimatkrisen?  

TILL PROGRAMMET 2022

Pressmeddelanden
SV
2022-10-18

Fira den nationella museihelgen på höstlovet

Den 29-30 oktober bjuder museer runt om i Sverige in till den nationella museihelgen "Älskade museer" med särskilda program för alla åldrar. Hundratals programpunkter från hela landet finns samlade  HÄR>> Landets museer saknade sina besökar...
Nyheter
Vårmöten
SV
2022-06-13

Utlysning: Vårmötet hos er 2024 eller 2025?

Vill ni anordna vårmötet? Välkommen att ansöka! Nästa år hålls vårmötet i Västerås den 25-27 april Nu lyser vi ut de två efterföljande årens värdskap. Det vill säga: vi söker en värdorganisation för vårmötet 2024 och en för vårmötet 2025. För värdo...
Nyheter
Ordföranden har ordet
Vårmöten
SV
2022-05-05

Niklas Cserhalmi: Tack för ett bra Vårmöte 2022

Tack alla ni som bidragit till ett riktigt bra Vårmöte i Halmstad 2022! Missa inte att alla föreläsningar, material och en del bonusmaterial finns tillgängliga att se i efterhand på mötesplattformen fram till och med 13 maj. Hallands Konstmuseum och...
Nyheter
Vårmöten
SV
2022-04-27

Västerås får värdskapet för Sveriges Museers Vårmöte 2023

Idag, onsdagen den 27 april, tillkännagavs att nästa års värd för Sveriges Museers Vårmöte är Västerås museer och Västmanlands läns museum. Mötet i Västerås kommer att genomföras den 25 - 27 april 2023.  Sannolikt blir Vårmötet år 2023 en hybrid kon...