MUSEERNAS VÅRMÖTE

Varje år möts sektorn för konferens samt Sveriges Museers årsmöte

Museibranschens viktigaste möte

logga vaarmoete 2023

 

Anmälan och program för vårmötet i Västerås >>

Deltagande på plats i Västerås är FULLBOKAT. För dig som vill delta digitalt är sista anmälningsdag 24 april. Programmet som streamas kommer också finnas tillgängligt i efterhand för dig som är anmäld.
Sveriges Museers vårmöte hålls i Västerås den 25-27 april.

Vi är djupt imponerade av alla er runt om i Museisverige som varje år bidrar till att vi kan ha en så hög kvalitet på innehållet i vårmötet. Vi vill också lyfta insatsen som projektledarna Lina Ahtola och Anna Blom Allalouf gjort med att mejsla fram en angelägen huvudsession första dagen och valbara parallella och högst museiaktuella spår under den andra. Vi ser nyfiket fram emot utdelningarna av museiprofessionella utmärkelser. På plats i Västerås bjuds på stadsvandringar och till och med en konstjogg i gryningen. Tredje dagens program innehåller unika utflyktsmöjligheter.

Vårmötet invigs av kulturminister Parisa Liljestrand som också delar ut priset för Årets Museum. Det övergripande temat är ”Museer i samhällets tjänst? – Konsten och kulturarvets betydelse för samhällsutvecklingen”. Vårmötet ger tillfälle att hitta nya samarbeten, tillsammans lyfta våra verksamheter och inte minst stärka branschen. Äntligen är det dags för museernas bästa mingel.

Värdorganisationer 2023 är Västerås museer och Västmanlands läns museum. Samarbetsparter är Riksantikvarieämbetet och Svenska ICOM. Sponsorer är Västerås stad, Region Västmanland samt MTAB/Museiservice, Visitor Toolbox AB och Ohlson & Lohaven AB. Tack till alla er som gör vårmötet möjligt.

 

Sveriges Museers ordförande summerar vårmötet 2022>>

Vårmötet 2022 ägde rum 26–28 april 2022 i Halmstad och arrangerades av Sveriges Museer i samarbete med Halmstads kommun och Stiftelsen Hallands länsmuseer.
Temat för 2022 års vårmöte var hållbarhet och museernas roll i klimatkrisen. Hur kan museerna på olika sätt bidra till en miljömässigt hållbar värld och hur ska vi rusta oss för att möta pågående och kommande klimatförändringar? Och handen på hjärtat- hur möter svenska museer klimatkrisen?  

TILL PROGRAMMET 2022

Pressmeddelanden
SV
2022-10-18

Fira den nationella museihelgen på höstlovet

Den 29-30 oktober bjuder museer runt om i Sverige in till den nationella museihelgen "Älskade museer" med särskilda program för alla åldrar. Hundratals programpunkter från hela landet finns samlade  HÄR>> Landets museer saknade sina besökar...
Nyheter
Ordföranden har ordet
Vårmöten
SV
2023-05-05

Tack för vårmötet 2023

Jag lämnade Västerås och Sveriges Museers vårmöte klokare än vad jag var när jag kom. Jag hoppas att ni också kände att dagarna gav er kunskap, kraft och kontakter som gör museilivet än bättre. Det är bitterljuvt att lämna ett vårmöte. Den största kä...
Nyheter
Vårmöten
Årets museum
SV
2023-04-25

Östergötlands museum är Årets museum 2023

Med visionen att erbjuda kunskapsupplevelser som överraskar visar Östergötlands museum hur museer kan arbeta aktivt och med kvalitet för att nå ut brett i samhället och vara en mötesplats för alla. Därför tilldelas Östergötlands museum utmärkelsen Årets...
Nyheter
Vårmöten
SV
2023-03-30

Sista chansen att delta på vårmötet!

Den 25 april invigs museibranschens stora händelse. Vårmötet ger tillfälle att få ny kunskap och inspiration, tillsammans lyfta våra verksamheter och stärka branschen. Du vet väl att du kan delta digitalt? Som digital deltagare får du tillgång till u...