AretsMuseum2024_01-lr

I år korades Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg till Årets museum. Carina Sjöholm, museichef, var skakig efter prisutdelningen.
- Det betyder oerhört mycket att belönas med en utmärkelse från branschen. Vi har redan fått bekräftelse från våra besökare och har slagit publikrekord, men att bli utnämnd till Årets museum är ett kvitto på att vi uppnått kvalitet.
Var ni beredda på seger?
- Vi hoppades! Vi har satsat så mycket under så lång tid - men det gör ju alla andra museer också! Det finns verkligen en stor styrka i Museisverige, säger Carina Sjöholm.

Omvandlingsarbetet av museet har varit omfattande med nya lokaler, en ny profil samt innehåll och även om projekttiden varit lång har tidplanen för uppbyggnad varit tight.
- Vi har skapat sex nya utställningar plus ett akvarium på sju månader. Totalt handlar det om fjorton delprojekt som vi har projektlett själva. Det har gått tack vare en otroligt hängiven personal. Vi har litat på varandras kompetens och arbetat otroligt bra ihop.

Juryns motivering lyder:
Sjöfartsmuseet Akvariet har genom en omfattande och välplanerad flerårig förvandlingsprocess förnyat både byggnad, innehåll och hela museiverksamheten från grunden, vilket resulterat i en ny mångfacetterad besöksupplevelse. Det insiktsfulla målgruppsarbetet och modet att tänka nytt, parat med forskning och uppsökande verksamhet i gränslandet mellan kultur och natur, har resulterat i en värdeskapande korsbefruktning. Sjöfartsmuseet Akvariet fungerar idag som en arena för kunskap, engagemang och handling som ger inspiration till besökare att ta aktiv del i att bevara vår historia, våra hav och vår planet.

Stort grattis till Sjöfartsmuseet Akvariet!