Historien om Sverige
luttra.mindre
Falköping
2023-11-12 - 2023-11-12

Vad berättar forskningen om Falbygdens stenålder? Föredrag och guidad visning.
Välkommen till en dag då vi fördjupar oss i Falbygdens stenålder! Många scener och berättelser i första avsnittet av SVT:s nya satsning Historien om Sverige är hämtade från just Falbygden. Vill du veta mer och se fynden på riktigt är du särskilt välkommen till oss söndag 12 november.

Falbygden rymmer många fornlämningar och fynd som fascinerar. Landskapets megalitgravar vittnar om att här levde relativt många människor för cirka 5000 år sedan. Både äldre och yngre fynd berättar om hantverksskicklighet, människooffer och kära husdjur. Nya analyser och ny forskning adderar fortfarande kunskap. Vad vet vi egentligen om människor, liv och död under stenålder?

Hålltider
söndag 12/11 kl. 11: Guidad visning på Falbygdens museum med fokus på stenåldern. Vi kikar på Sveriges äldsta hund från tidig jägarstenålder, individer från gånggrifterna och vad forskningen kunnat utläsa om dem, Hallonflickan som sannolikt offrades till högre makter.

Fri entré men begränsat antal platser. Föranmäl dig via Falbygdens museums hemsida eller på telefon 0515-88 50 50.

Söndag 12/11 kl. 14: DNA, släktskap och sjukdomar under stenåldern, föredrag om den senaste forskningen. Karl-Göran Sjögren, docent i arkeologi vid Göteborgs universitet, och Frederik Valeur Seersholm, PostDoc i förhistorisk DNA vid Köpenhamns universitet berättar om DNA-teknik i forskningens tjänst.

Kostnad: 50 kr, begränsat antal platser. Förköp din biljett här eller över disk på Falbygdens museum.

VÄLKOMMEN!

Vill du veta mer om Sveriges historia i Skaraborg? Här hittar du mer fördjupningar och museer att besöka: Historien om Sverige i Skaraborg (vastsverige.com)