Stockholm
Ansök senast 2022-02-20

Beskrivning

Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) arbetar med det maritima och transporthistoriska kulturarvet för att vidga människors världsbild, genom kunskap, upplevelser och engagemang. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet, Vrak – Museum of Wrecks samt Järnvägsmuseet. Myndigheten är sedan 2009 miljöcertifierad enligt ISO 14001.

Enhetschef till Kulturarvsenheten, Stockholm

Om tjänsten

Som enhetschef har du det övergripande ansvaret för enhetens arbete och resultat och tillsammans med ett femtontal medarbetare arbetar du för att enhetens arbete utvecklas innehållsligt. I rollen har du ansvar för personal och budget, verksamhetsuppföljning, årsredovisning samt arbetsmiljöarbete. Du ingår också i avdelningens ledningsgrupp. Du har det övergripande ansvaret för enhetens tre likvärdiga verksamhetsgrenar; myndighetens forskning och forskningssamverkan med tillhörande ansökningsprocesser, marinarkeologisk uppdragsverksamhet och nära samröre med det nyöppnade museet VRAK, samt för regional och lokal dialog och stöd till ideellt maritimt- och transporthistoriskt arbete. Enhetens medarbetare är placerade i Stockholm, Karlskrona och Gävle.

Genom ett strategiskt synsätt bidrar du till att utveckla övergripande processer inom enhetens samtliga områden, samt skapar ett gott samarbetsklimat inom och mellan enheter i syfte att hjälpa varandra nå framgång. Mycket av arbetet sker i samverkan med andra enheter inom SMTM, vilket kräver att du har en mycket god förmåga att se helheten, samt har en vilja att ständigt samarbeta och delvis kompromissa. Det är även viktigt att du förstår och arbetar mot myndighetens uppdrag och mål och kan representera verksamheten i externa sammanhang. Som chef hos oss är du en förebild och ett föredöme som ledare, verksamhetsföreträdare och arbetsgivarföreträdare.

Din kompetens, erfarenhet och bakgrund

Du ska ha akademisk examen inom ett område vi bedömer relevant för tjänsten, samt ha tidigare erfarenhet av att arbeta i en ledande roll inom museivärlden. Du ska ha god erfarenhet och vana att arbeta som chef och ledare med personalansvar över en arbetsgrupp på medarbetarnivå, samt med budgetansvar. För att bli framgångsrik i rollen ska du ha god kunskap, förståelse och erfarenhet av kulturarvets och forskningens roll i samhället. Du har erfarenhet från något eller några av enhetens tre ansvarsområden. Du ska kunna arbeta utifrån ett projektbaserat arbetssätt och trivs med förändrings- och förbättringsarbete. Du ska ha god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift. Har du tidigare arbetat inom statlig verksamhet och har en god förståelse för myndigheters processer och arbetsgång, ser vi det som meriterande. Är du dessutom disputerad inom relevant område är även det meriterande.

Dina egenskaper

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. Du är en empatisk och trygg ledare som delegerar, ger ansvar och lyfter dina medarbetare för att nå full potential. Med tydliga mål, god kommunikation och ramar skapar du förståelse och engagemang för enhetens arbete och verksamheten som helhet. Du har ett närvarande ledarskap som uppmuntrar, involverar och utmanar dina medarbetare. Du leder även genom tillit och har både erfarenhet och verktyg för att lyckas med det. Med en positiv inställning inspirerar du andra och du är inlyssnande mot dina medarbetare. Du arbetar taktiskt och operativt och kan hantera förändrade förutsättningar på ett konstruktivt sätt. Du har även god förmåga att se vilka insatser som behöver planeras för verksamhetens bästa. Utvecklingsarbete intresserar dig och du är aktiv och drivande i det arbetet. Du har god förmåga att fatta, genomföra och följa upp beslut och har ett helhetsperspektiv av verksamheten.

Mer om oss

Tjänsten tillhör avdelningen Form och Innehåll och är placerad vid Kulturarvsenheten i Stockholm. Avdelningen ansvarar för samlingsförvaltning, kunskapsproduktion, forskning, samarbeten med civilsamhället och marinarkeologiska uppdrag, men även för produktion och drift av utställningar för myndighetens samtliga museer i Stockholm, Karlskrona och Gävle. Resor förekommer i tjänsten.

Anställning

Tillsvidareanställning, 6 månaders provanställning kan komma att tillämpas. Tillträde enligt överenskommelse.

Lön

Månadslön, vi tillämpar individuell och differentierad lönesättning. Ange löneanspråk i din ansökan.

Kontaktpersoner

Sophie Nyman, Avdelningschef Form och Innehåll: 08-519 558 28

Fackliga kontaktpersoner

Eva Berglund-Thörnblom, ST: 08-519 549 44

Patrik Gustafsson, SACO: 08-519 549 42

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 20 februari genom att registrera dig via länken till vår hemsida. Första intervjuer planeras att hållas digitalt 7-8 mars.

Övrigt

Statens maritima och transporthistoriska museer är en statlig myndighet och det innebär att uppgifterna som du lämnar till oss kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Normalt gäller ingen sekretess för de uppgifter som behandlas i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta den kontaktperson som finns angiven i annonsen. SMTM har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet.

SMTM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringsföretag och liknande.