Historiska museet

Vi frågade Åsa Marnell, museichef för Historiska museet i Stockholm, om vad museet hittar på i anslutning till tv-serien Historien om Sverige.

 

Vad har ni för aktiviteter och utställningar på museet med koppling till Historien om Sverige?

– Så fort SVT:s första fem avsnitt har sänts i höst öppnar vi vår upplevelsebaserade barnutställning Tillsammans genom tiden. Den bygger på tv-serien och är lekfull, immersiv och interaktiv. Den 16 december har vi öppningsdag!

Historiska museet kommer under hösten och vintern att erbjuda flera intressanta föredrag och visningar som visar de verkliga föremålen som presenteras i serien.

 

Hur har ni tänkt kring målgrupper för aktiviteterna?

– Eftersom många av Historiskas föremål är "huvudpersoner" i SVT:s tv-serie, och har blivit filmade, samt att våra experter, arkeologer och historiker har blivit intervjuade i tv-serien, kommer samma experter ha både visningar och föreläsningar i museet, och digitalt för att nå ut i hela landet. Här har vi en tydlig vuxenmålgrupp.

Vår utställning däremot är gjord för barn i åldern 6-9 år, tillsammans med vuxna. Det känns extra spännande att utställningen endast har fem föremål och ungefär 280 ord! Istället finns mycket att testa och göra.

Har ni några tips till andra museer som vill hitta på något kring serien?

– Det kommer vara historiska ögonblick från hela landet i tv-serien. Haka på er lokala historia som era besökare känner igen sig i. Berätta, visa och ha aktiviteter och skapa förståelse och intresse kring hur det var i er del av landet under samma tid. Kom ihåg att använda SVT:s logga för Historien om Sverige. Deras mål är att nå 50 % av Sveriges befolkning. De har, och kommer ha, en enorm marknadsföringskampanj. Genom att rida på deras kommunikation och medkommunicera så bygger vi en historierörelse tillsammans, Sveriges museer och SVT!

 

Susanne Samuelsson som arbetar för hela myndigheten Statens Historiska museer och har ett samordningsansvar mellan museerna och SVT hälsar:

– Vi kommer kontinuerligt att uppdatera museernas aktiviteter på Sveriges museers webbsida. På Ekonomiska museet har du möjlighet att lyssna på ett föredrag om historiska mynt som visas i serien. Tillsammans gör vi historia betydelsefullt för fler.

 

Läs mer om utställningen Tillsammans genom tiden på Historiska museet här >>

Läs mer om föreläsningen Mynten berättar på Ekonomiska museet här >>

 

Foto på Åsa Marnell: Jens Mohr / National Historical Museums Sweden
Foto från Historiska museet: Ola Myrin