Museibesökare över hela Europa kan snart specialutforma sina kulturupplevelser innan de ens gått ut genom dörren. Tack vare en innovation som använder mobilteknik, förstärkt verklighet och geolokalisering förvandlas vanliga museibesök till skräddarsydda och interaktiva berättelser.

Ett konsortium bestående av universitet, kulturinrättningar och företag över hela Europa har med hjälp av EU-investeringar utvecklat författarverktyg och mobilteknik som gör att turister kan förhöja sina kulturupplevelser. Tillsammans med museerna kan de skapa personliga, skräddarsydda och interaktiva program. Med appen CHESS, som kommer att kunna laddas ner till smarttelefoner och datorplattor från vanliga appbutiker, kan det förflutna väckas till liv igen, så att historien och kulturen blir ännu mer fängslande och lättillgänglig för var och en.

– En guidad tur är en linjär upplevelse och besökaren är ganska passiv. Med CHESS blir museibesöket mer som en spelupplevelse. Besökarna aktiveras och blir själva delaktiga i kulturarvet. De får information, men de blir också utmanade, retade och roade. Det är viktigt för att behålla besökarnas intresse, speciellt de yngre besökarna som gillar att spela spel på sina konsoler och smarttelefoner, säger dr Olivier Balet från DIGINEXT, det franska företaget som samordnar projektet.

Appen CHESS har med hjälp av EU-stöd tagits fram för att skapa personliga och interaktiva museibesök.

Läs hela pressmeddelandet här>>>

Vill du se hur CHESS fungerar>>>