Tema: Plast i museisamlingar
Tid: 29-30 november 2012
Plats: Nordiska museet, Stockholm

Inbjudan som pdf

Plast finns överallt i vår vardag och sedan 60-talet även i den samtida konsten. Museer världen över har mer och mer plast i samlingarna i form av färger, film, textiler, limmer, föremål och förvaringsmaterial. Problemen med nedbrytning av plaster har varit kända länge i museivärlden. Som vi vet har plast en tendens att missfärgas, blekas, bli kladdig, bubblig, spricka och ibland gå i tusen bitar. Kunskapen om hur man bäst bevarar dessa material har varit eftersatt men under det senaste decenniet har forskningen och intresset för bevarandet av plast ökat. Detta vill vi uppmärksamma på årets Samlingsforum.

Välkommen till ett tvådagarsseminarium med presentationer och reflektioner av kollegor och forskare. Det blir förstås också goda möjligheter till mingel och erfarenhetsutbyte med gamla och nya bekantskaper. Seminariet riktar sig till alla som är intresserade av samlingsförvaltning.

I år arrangeras Samlingsforum av Riksantikvarieämbetet tillsammans med Nordiska museet och Riksförbundet Sveriges Museer.

Öppet forum - välkommen att delta
De korta presentationerna i programpunkten ”öppet forum” har varit mycket uppskattade vid tidigare Samlingsforum. Vi vill även i år välkomna er alla att dela med er av erfarenheter och tankar, denna gång kring ämnet ”plast i museisamlingar”. Har ni konserverat plastföremål? Har ni tankar kring magasinering och förvaring av plast? Eller har ni andra erfarenheter av arbete med plast som ni vill dela med er av?

Skicka in en kort sammanfattning (200 ord) av ditt bidrag senast den 10 augusti till: gabriella.ericson@raa.se. Valda bidrag får 10 minuters presentationsutrymme och gratis anmälningsavgift.

Välkomna! Program och anmälningsformulär skickas ut senare.