Är du en person som gillar att samla branschen och att driva opinionsbildande frågor? Då kan det här vara ett uppdrag för dig.

Länk till ansökningssida.

Sveriges Museer är museisektorns branschorganisation som bildades 2004. Förbundet tar tillvara och driver de svenska museernas gemensamma intressen. Med drygt 230 museiorganisationer som medlemmar representerar förbundet stora delar av museisverige.

Sveriges Museer är en drivande part i att utveckla museerna och visa dess samhällsnytta. Förbundet utför omvärldsbevakning och sammanställer rapporter, men bevakar också politiken, svarar på remisser till olika myndigheter och tar en aktiv del i det offentliga samtalet och debatten.

Sveriges Museers tidigare generalsekreterare Jeanette Gustafsdotter är ny kulturminister sedan den 30 november 2021 och vi söker nu hennes efterträdare.

Din roll

Som generalsekreterare har du det övergripande ansvaret för förbundets verksamhet, varumärke, ekonomi och arbetsgivarfrågor. Du är förbundets talesperson och ansikte utåt. En central del i din roll är att bygga musei-främjande relationer och kontakter, exempelvis med departement, myndigheter, och relevanta intressenter på nationell och lokal nivå.

Du arbetar på uppdrag av en styrelse som fattar beslut om verksamhetsplan och budget. Du är en visionär som kan kombinera kreativitet med förmågan att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt sätt. Vi välkomnar nytänkande och ser gärna att du bidrar med nya infallsvinklar och perspektiv som kan utveckla vår verksamhet ytterligare.

Rollen är väldigt mångfacetterad, då museerna ansvarar för landets kulturarv samtidigt som de tar plats i samhällsaktuell debatt. Du bidrar aktivt till att Sveriges Museer som förbund stöttar museerna i båda dessa roller och du blir en röst att räkna med i det offentliga samtalet. Som generalsekreterare ska du vara uppdaterad och arbeta proaktivt med omvärldsbevakning och opinionsbildande lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

I rollen ingår personalansvar för kansliets övriga tre medarbetare. Som ledare är du trygg, strukturerad och handlingskraftig. Du kommunicerar tydligt och har mycket god förmåga att skapa såväl hög måluppfyllelse som en stimulerande och utvecklande arbetsmiljö. Du ansvarar för att kompetens och drivkrafter hos medarbetare tillvaratas och utvecklas, där lyhördhet, tydlighet och samarbete är kännetecknande för ditt ledarskap.

Huvudsakliga uppgifter/ansvarsområden

• Ansvar för kansliets arbete; säkerställa effektiva rutiner, processer och arbetssätt samt arbetsleda och utveckla kansliets medarbetare
  • Ansvar över omvärldsbevakning, remissvar, påverkansarbete och opinionsbildning
  • Aktivt verka för att möta och söka upp personer och organisationer som har eller kan få betydelse för sektorn
  • Ansvar för kommunikation och marknadsföring
  • Ansvar för att se till att kansliet ligger i fas med underlag och handlingar till styrelsen
  • Ansvar för att följa upp och stämma av budget kontinuerligt
  • Via verksamhets- och kommunikationsplan verkställa det som beslutats i samverkan med medarbetarna

Dina kvalifikationer

Vi söker dig som har erfarenhet av kommunikation, påverkans- och opinionsarbete. Du har kännedom om och ett stort nätverk inom kultur- och besöksnäringen och har lätt för att skapa förtroendefulla relationer och kontakter. Du trivs med att företräda och presentera förbundet och de frågor som är prioriterade.

Du har erfarenhet av personal-, budget- och ekonomiansvar, är trygg i din roll som ledare och är strukturerad och handlingskraftig. Du kommunicerar tydligt och har en mycket god förmåga att skapa såväl måluppfyllelse som en stimulerande och utvecklande arbetsmiljö.

Utbildning inom ledarskap är meriterande.

Personliga egenskaper

• Strukturerad, noggrann med god prioriteringsförmåga
  • Professionell och resultatorienterad
  • God samarbetsförmåga, social och lyhörd
  • Prestigelös, kan jobba både operativt och strategiskt
  • Integritet och gott omdöme

Arbetet innebär en hel del resor.

Låter det intressant?

Känns det här som en roll som skulle kunna passa dig? Skicka in din ansökan i form av ett CV och personligt brev så snart som möjligt då urval sker löpande. Notera att vi inte hanterar ansökningar via mail utifrån GDPR. Har du frågor kring processen eller tjänsten, vänligen kontakta Mitra Frost mitra.frost@novare.se

Välkommen in med din ansökan!

Länk till ansökningssida.