Vi kan nu hälsa ytterligare två nya medlemmar välkomna till Riksförbundet Sveriges museer.

motalaSveriges Rundradiomuseum är beläget nära Motala centrum,på en höjd ovanför stan i området Bondebacka. De två höga radiotornen syns på långt håll och har blivit symboler för Motala. Det var här, i radiostationen från 1927, som de första svenska publika radiosändningarna inleddes. Radiostationen i Motala är världsunik i sitt slag, då den på sin tid var Europas starkaste.

start_kanonVictoriafortet. Ett unikt och mycket välbevarat fort från ”Kalla krigets dagar”. Sitt namn har fortet fått från pansarskeppet Drottning Victoria som försvarade svenska farvatten från 1921 till mitten av 1950-talet.
Den dubbelpipiga kanonen (15,2 cm) som fortet är bestyckad med kommer från pansarskeppet. Kanonen har tjänstgjort som en vaktpost över Lule älvdal från 1963 t o m 1997. Victoriafortet är idag ett museum, den tidstypiska miljön är intakt till alla delar.

Hela medlemslistan hittar du här>>>